Unga kvinnor är den grupp där det finns störst andel riskkonsumenter av alkohol, men andelen är lägre än för 20 år sedan. Det visar en sammanställning som IQ gjort utifrån Folkhälsomyndighetens statistik.
Under de senaste 20 åren har andelen unga (16–29 år) som riskkonsumerar alkohol närmare halverats, och det är männen som står för den största minskningen. I dag är unga kvinnor den grupp där det finns störst andel riskkonsumenter. Knappt var fjärde ung kvinna och var femte ung man är riskkonsument av alkohol.
Samtidigt som riskbruket minskar bland unga, ökar det bland dem över 45 år. Idag är det en marginellt högre andel män i åldern 45–64 år som är riskkonsumenter jämfört med män 16–29 år. För 20 år sedan var andelen riskkonsumenter mer än dubbelt så hög bland de unga männen.
Sammanställning är gjord av Systembolagets dotterbolag IQ. Uppgifterna kommer från Folkhälsomyndighetens statistik där man bedömer om en person är riskkonsument med utgångspunkt från ett antal frågor om alkoholkonsumtion och alkoholvanor.
– Vi vet sedan tidigare att dagens unga dricker mindre alkohol än tidigare generationers unga, men detta visar dessutom att många färre unga dricker på ett riskfyllt sätt än tidigare, säger IQs vd Mojtaba Ghodsi i ett pressmeddelande .
Medan de unga minskar sin konsumtion så syns en motsatt trend bland äldre. För riskbruket är förändringen kraftigare än för totalkonsumtionen. Andelen kvinnor över 65 år med riskbruk har mer än fördubblats på 20 år, från tre procent till drygt åtta procent.
– Vi ser en ökad medvetenhet bland dagens unga när det kommer till alkohol, vi ser förändrade sociala normer och en hälsotrend som kan spela in. Samtidigt har dagens äldre en mer liberal attityd till alkohol och vi har en äldre generation som tar med sig sina dryckesvanor upp i åldrarna. Om dagens unga tar med sig sina normer när de blir äldre så kan vi se ljusare på framtiden, säger Mojtaba Ghodsi.