Färre öppna drogscener i Stockholms län

För tredje året i rad minskar antalet platser där narkotikahandel öppet pågår i Stockholms län. Numer finns 43 drogscener där narkotika säljs och används i storstadslänet – tio färre än ifjol, visar en kartläggning av Samverkan Stockholmsregionen (SRR Trygg).


En av de platser där droghandeln försvunnit från i år är stadsdelen Hagalund i Solna.
– Vi har tagit tillbaka kontrollen över det offentliga rummet, säger Sara Kukka-Salam (S), kommunstyrelsens ordförande i Solna, till Dagens Nyheter.

Hela stadsmiljön har rustats upp och belysning finns numer på torget i Hagalund. Dit kommer även regelbundet fältassistenter och väktare. Polisen är också mer aktiv på dessa platser.
Hagalund finns fortfarande kvar på polisens lista över utsatta områden, men polisen hoppas att stadsdelen snart kommer bort även från den listan.

För tre år sedan fanns det i Stockholms län 64 öppna drogscener, nu har de minskat till 43 som finns i sju av länets 26 kommuner.
Polisen menar att det är bra för tryggheten i en stadsdel att drogförsäljning drivs bort från gatan och dessutom minskar våldet där.

– Samtidigt öppnar den här utvecklingen upp för andra användare. Jag föreställer mig att det är enklare för en vanlig individ att klicka hem narkotika från nätet, jämfört med att köpa narkotika på gatan, säger Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef i polisregion Stockholm, till DN.

De stadsdelar som upphört som öppna drogscener senaste året är:
Hökarängsplan, Skarpnäcks torg och Älvsjö station i Stockholm. Brandbergens C och Jordbro i Haninge. Sibeliusuppgången i Järva, Stockholm. Hagalund i Solna, Turingeleden och Lina i Södertälje, samt Råcksta torg i Vällingby i Stockholm.

• Det är regionala samverkansstrukturen SSR Trygg i Stockholm län som samordnar arbetet för att minska brott- och drogrelaterade problem. De aktörer som medverkar är Länsstyrelsen Stockholm, Region Stockholm, polisregion Stockholm, Tullverket, kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och länets kommun.

Annonser