EU-kommissionen har lanserat en krisplan för att hjälpa vinnäringen med både anpassningar till efterfrågan på alkoholfria alternativ och satsningar på vinturism.
”Kommissionen har givit den här hälsoskadliga industrin en gräddfil” säger IOGT-NTO:s EU-expert Rebecka Öberg till Drugnews.
Den europeiska vinnäringen pressades redan innan USA:s hot om tullar av stora problem med sjunkande efterfrågan och klimatförändringar. EU-kommissionen har tillsatte en särskild högnivågrupp som tog fram förslag för att hjälpa sektorn. Nu har EU-kommissionen presenterat ett åtgärdspaket som innehåller både åtgärder för att minska utbudet och öka efterfrågan.
– Jag uppmanar medlemsstaterna och Europaparlamentet att agera snabbt för det slutliga antagandet och genomförandet av dessa åtgärder för att skapa lättnad för sektorn, säger den ansvariga EU-kommissionären Christophe Hansen i ett pressmeddelande.
Svenska IOGT-NTO är kritiskt både till förslagen och arbetssättet där det skapats en högnivågrupp för näringen där de delar av civilsamhället som har ett hälsoperspektiv inte haft någon insyn.
– Kommissionen har genom vinpaketet givit den här hälsoskadliga industrin en gräddfil för att möta lägre efterfrågan, säger IOGT-NTO:s EU-expert Rebecka Öberg.
EU-kommissionen föreslår bland annat att det ska bli enklare att minska produktionen genom att röja bort vinstockar eller skörda druvorna innan de är mogna. Dock föreslås inga EU-medel för att ersätta odlarna.
Ett av problemen för vinnäringen är att nya generationer föredrar alkoholfria eller låg-alkohol alternativ. I den nya planen är en satsning på att underlätta för viner med lägre alkoholhalt och helt alkoholfria viner en viktig del.
Enligt planen vill EU-kommissionen också se en ökad satsning på vinturism genom att de som producerar vin som skyddas under geografiska beteckningar ska få stöd för att utveckla vinrelaterad turism.
– När folk är mer och mer hälsomedvetna och dricker mindre möter kommissionen det genom att försöka generera den efterfrågan som minskar, säger Rebecka Öberg.
Vinnäringen välkomnar dock EU-kommissionens förslag.
– Det är ett bra lagstiftningspaket, och vi är beredda att arbeta med kommissionen, Europaparlamentet och rådet för att finjustera förslaget. Ett snabbt antagande är nödvändigt, säger Ignacio Sánchez Recarte, generalsekreterare för Comité Européen des Entreprises Vins i ett pressmeddelande.