Läkemedelsverket välkomnar regeringen uppdrag om att utveckla och sprida kunskapen om användningen av Naloxon. ”Det är väldigt positivt”, säger Paulina Tuvendal klinisk utredare på Läkemedelsverket.
Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister, till exempel Naloxon. Målet med uppdraget är att utveckla kunskapen om behandling, effekt och korrekt dosering av opioidantagonister och sprida denna kunskap på ett lättillgängligt sätt som är anpassat till målgruppen. I uppdraget ingår också att öka kunskapen om hur dessa läkemedel bäst används vid överdoser av syntetiska opioider.
– Vi måste minska dödligheten bland narkotikabrukare. Genom att öka kunskapen om Naloxon och göra det mer tillgängligt kan vi rädda liv och främja en tryggare och mer jämlik vård, säger socialminister Jakob Forssmed, i ett pressmeddelande.
Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket, välkomnar uppdraget och menar att det är viktigt att arbetet med Naloxon, som blev tillgängligt receptfritt förra året, fortsätter. Läkemedelsverket är också väl förberett på uppdraget.
– Det är väldigt positivt. Vi har haft diskussioner med både Socialstyrelsen och Regeringskansliet, säger Paulina Tuvendal till Drugnews.
Läkemedelsverket ska nu i nära samverkan med Socialstyrelsen sprida kunskapen om användningen av opioidantagonister till brukare och människor runt omkring dem som kan vara relevanta.
Det finns en risk att nya potenta syntetiska opioider kan komma att bli mer frekvent förekommande i Sverige. Dessa är betydligt starkare än till exempel heroin. En viktig del i uppdraget är att bedöma om det behövs någon annan information eller några andra rekommendationer om detta sker.
– Vi håller på att göra en litteraturöversikt för att se vad som är känt i världen. Vad finns det för vetenskapligt underlag kring hur den typen utav överdoser ska hanteras säger Paulina Tuvendal.
Hon understryker att om de syntetiska opioiderna blir ett problem så gäller det att vara proaktiv och nå ut med informationen till dem som behöver den.
Enligt regeringens beslut ska uppdraget slutredovisas senast den 15 december i år.