För att öka skattebasen för staten och klara miljardupprustningen till försvaret, så föreslår Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, att narkotikaförsäljning ska legaliseras och beskattas. ”Ett cyniskt resonemang som skulle öka missbruk och istället snarare försämra försvarsförmågan”, skriver Jessica Vikberg, RNS, i en krönika.
Mattias Svensson menar att det finns ”ett oprövat sätt att få kulor till försvaret”, nämligen beskatta en laglig försäljning av idag förbjudna droger, som cannabis och kokain” (SvD ledare 24/3-2025).
Det är så cyniskt. Jag har mer än svårt att tro att skattepengar som kommer från försäljning av narkotika, som av flera skäl klassas som just narkotika (för att de skapar rus, personlighetsförändring, beroende och abstinens som i sin tur leder till våld, psykiskt lidande för personen som använder och för medmänniskor), skulle kunna kallas friska av dem som drabbas av narkotikans konsekvenser.
Vi bör och behöver inte heller pröva oss fram, som SvD:s ledarskribent föreslår när han jämställer kokain och cannabis med kaffe, tobak och alkohol. Vi kan nämligen redan nu se hur resultatet är i andra delar av världen där man experimenterat på bl. a ungdomars bekostnad.
Mattias Svensson drar det tjatiga kortet om förbudstiden avseende alkohol i USA och att det inte var lyckat eftersom de kriminella tjänade på förbudet genom att organisera smuggling och olovlig tillverkning.
Det är lätt att i ivern glömma, eller bortse ifrån, att smuggling och olovlig tillverkning alltjämt förekommer avseende alkoholprodukter, trots att alkoholprodukter inte är förbjudna varor. Det beror på att det finns villkor förenade med försäljning och införsel av alkohol mellan landsgränser; t.ex. Sverige. Ålder samt syfte med införsel och/eller inköp av alkoholprodukterna finns stipulerade i lagtext. Således förekommer smuggling samt langning (att köpa ut) från Systembolaget.
De amerikanska delstater som legaliserat och/eller avkriminaliserat försäljning, innehav och eget bruk av cannabis fått se antalet användare av denna drog stiga och det har även skett en signifikant ökning av trafikolyckor där den vållande parten vid olyckstillfället varit påverkad av cannabis.
San Fransisco har under senare år förvandlats till en mardröm för medborgarna med öppna drogscener, nedsmutsning, misär och ökad kriminalitet. Mycket av detta kan tillskrivas legalisering/avkriminalisering av olika slags narkotikapreparat (SvD).
Nederländerna har inte haft en speciellt gynnsam utveckling av att ha en liberal narkotikapolitik; stora mängder amfetamin till världsmarknaden tillverkas där och exporteras bland annat till Sverige. Där finns öppna drogscener i framförallt Amsterdam och nederländska hamnar är bland världens största hubbar för kokain och cannabis. De kriminella organisationerna frodas och journalister som talar om problematiken mördas i vad somliga kallar ”narkostaten” Nederländerna, (SVT).
Vad gäller Sverige så är det korrekt att vi har en hög narkotikadödlighet, men det beror inte på att innehav och bruk av cannabis är kriminaliserat, utan det beror främst på överdoser av opiater, både illegala och läkemedelsutskrivna vilket vi behöver bemästra.
Sverige har, jämfört med andra västeuropeiska länder med annan narkotikapolitik, färre antal brukare av cannabis bland unga. Det bör kunna tillskrivas det normerande i att det helt enkelt är förbjudet att inneha och bruka cannabis och att många unga människor faktiskt fäster vikt vid att följa lagar och regler och vill lägga sig vinn om att inte hamna i klammeri med rättvisan tidigt i livet. Man tar ett ansvar för sin framtid med jobb, körkort etc. Därmed ställs den tentativa drogdebuten in och den avhållande effekten är fullbordad.
Svensson för ett teoretiskt resonemang som saknar eftertänksamhetens prägel och de nödvändiga problematiseringar som hör därtill.
En central fråga vad gäller legalisering och/eller avkriminalisering är åldersgränser respektive beskattning. Så länge en av dessa faktorer är relevanta kommer den illegala verksamheten inte att förvinna, utan i stället gödas. Smuggling och illegal hantering ser till att möjliggöra profit för den som vill sälja skattefritt till barn och ungdomar och andra. Har Mattias Svensson reflekterat över detta?
Narkotika är ett gift som vi, utanför sjukvårdens ramar, inte behöver eller ska uppmuntra till mer användning av. Narkotikamissbruk förslavar miljontals människor och är knappast något eftersträvansvärt. Redan Kinas kejsare slog fast detta när britterna försökte påtvinga Kina en legalisering av opium under Opiumkrigen på 1800-talet. Det kortet dras sällan fram av legaliseringsförespråkare.
Lagar och regler är i botten normer och signaler för hur vi vill ha vårt samhälle och är vågbrytare mot infantila och teoretiska drömmar om anarki. När vi nu alltså ser Svenssons retoriska rök välla ut uppmanar jag alla läsare att vinnlägga sig om att inte inhalera den.
Politikerna uppger att det behövs minst ett par hundra miljarder kronor extra för att snabbt höja Sveriges försvarsförmåga i en orolig omvärld, och minst 150 miljarder per år sedan framöver.
En legalisering av cannabis och kokain kommer inte kunna finansiera någon upprustning av Sveriges försvar, möjligen väsentligt försämra Sveriges försvarsförmåga.
JESSICA VIKBERG
– förbundsordförande, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle