”Otillräckliga bevis för cannabis mot smärta”

Kunskapsläget avseende specifik smärtbehandling med cannabinoider (som bland annat förekommer i hasch och marijuana) är otillräckligt, säger Carl-Olav Stiller, docent och överläkare i klinisk farmakologi på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

För att få större klarhet hur forskarvärlden resonerar kring smärtbehandling med cannabispreparat har Drugnews träffat Carl-Olav Stiller på Karolinska universitetssjukhuset. (Läs gärna även Drugnews-artikeln Omstritt om cannabis och smärta).

Han disputerade 1997 på en preklinisk avhandling på Karolinska Institutet om neurotransmission i CNS-regioner av betydelse för smärta.[i] Inom klinisk farmakologi på Karolinska Universitetssjukhuset har han fortsatt med klinisk smärtforskning och deltagit i rekommendationsarbetet inom Region Stockholms läkemedelskommitté sedan 26 år, varav de senaste 15 åren som ordförande i expertgruppen smärta och reumatologiska sjukdomar.

Carl-Olav Stiller, docent och smärtforskare. Foto: Drugnews/Pelle Olsson

• Drugnews: Varför ditt intresse för smärta?
–  Det beror på min farmor. När hon var i 20-årsåldern, på det sena 1920-talet, åkte hon taxi en nyårsnatt. Chauffören var inte helt nykter och krockade med ett träd. Hon slungades ut och bröt höftleden och låg i gips under flera månader. Det visade sig att höftleden hade växt ihop och farmor fortsatte leva med stel höft och sned rygg med svåra smärtor i ryggen hela livet. Det var så jag kom i kontakt med smärta på nära håll, svarar Carl-Olav Stiller.

Under farmakologikursen på KI valde han ett fördjupningsarbete om antidepressiva mot smärta på farmakologen. I anslutning till detta arbete rekryterades han till sitt doktorandprojekt inom smärtforskningen på farmakologen med professor Ernst Brodin som handledare.

Som överläkare och docent i klinisk farmakologi ingår undervisning, forskning, granskning av läkemedelsstudier och behandlingsrekommendationer för att främja en rationell läkemedelsanvändning vid smärta och många andra tillstånd. Sedan ett antal år är han även kliniskt verksam under en dag i veckan på mottagningen för högspecialiserad smärta på Karolinska Universitetssjukhuset.

Expertgruppsdokument om cannabis och smärta
2021 publicerade Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för smärta och reumatologiska sjukdomar ett dokument om cannabis och smärta. Under 2024 publicerades en omarbetad version som är en mer strukturerad redovisning jämfört med den förra.[ii]

– Frågan har varit om det finns ett smärttillstånd där en specifik beredning innehållande cannabinoider medför en tydlig nytta, säger Stiller. Det måste vara ett tillstånd som är noga definierat, det räcker inte med ”smärta” eller ”långvarig smärta”. På liknande sätt värderas alla andra behandlingar som ligger till grund för rekommendationer.

Han påpekar att bara kontrollerade studier med placebo är sammanställda i deras översikt. I sådana studier minskar risken för att effekten överskattas på grund av förväntningar hos den som ger och den som tar emot behandlingen.

Vid litteraturgenomgången var det tydligt att de olika studierna använde sig av olika beredningar, olika styrkor och olika doser, vilket försvårar sammanställningen av data.

CBD-olja. Foto: Elsa Olofsson /CC BY 3.0

• Drugnews: Finns det någon av dem som har gett bättre resultat avseende smärtlindring? Till exempel oljor med olika blandningar med THC och CBD, eller rentav att röka hasch eller marijuana?
– I avsaknad av direkta jämförande studier är det mycket svårt eller omöjligt att uttala sig om någon beredning är bättre, svarar Carl-Olav Stiller.

Och fortsätter:
– Slutsatsen som vår expertgrupp har dragit efter att ha granskat kontrollerade studier är att kunskapsläget är otillräckligt. För närvarande går det inte att ange ett smärttillstånd där ett specifikt cannabispreparat i en specifik dos resulterar i effekt som skiljer sig från placebo.

 

Dokument med frågor och svar
För att ytterligare förtydliga ovan nämnda översikt och värdering av evidensläget har läkemedelskommitténs expertgrupp för smärta och reumatologiska sjukdomar publicerat ett dokument där man svarar på vanligt förekommande frågor om cannabis och smärta. Bland annat vad vi vet om medicinsk cannabis idag, som vi inte visste för 10 år sedan.

”Flera välgjorda studier har tillkommit, ofta har man inte kunnat upprepa tidigare positiva resultat avseende smärta”, svarar expertgruppen. Forskningen har inte heller ”lyckats med att identifiera ett enskilt tillstånd som har bra förutsättning att svara på cannabinoider generellt eller ett specifikt cannabispreparat.”

Och på frågan om medicinsk cannabis kan passa i ett skandinaviskt sammanhang anser expertgruppen att ”cannabinoider endast ska användas inom ramen för randomiserade kliniska prövningar.”[iii]


• Referenser:

[i] Karolinska Institutet, 2024, av C-O Stiller.  Neurotransmission in CNS regions involved in pain modulation : neurochemical effects of analgesic drugs and spinal cord stimulation in the spinal cord and midbrain periaqueductal grey of the rat.

[ii] Cannabis mot smärta – översikt och värdering av evidensläget.  Janusinfo.se, Region Stockholm.

[iii] Janusinfo.se, Region Stockholm. ”Frågor och svar angående cannabinoider vid smärta.” Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för smärta och reumatiska sjukdomar. 

Annonser