Omstritt om cannabis och smärta

Cannabis som smärtbehandling och därmed ett alternativ till de giftiga opioiderna är cannabisindustrins mest använda försäljningsargument. Evidensen att den omstridda växten eller dess beståndsdelar, i oljor etcetera, fungerar som smärtlindring är dock ofta svag.

I USA och Kanada, som är de största marknaderna för både nöjesbruk och medicinsk användning, finns många personliga vittnesmål från tacksamma patienter. Sådana patientföreningar är viktiga för cannabisföretagen och sponsras regelmässigt av dem.[1]  Även i Sverige finns nöjda patienter från de enstaka mottagningar vars affärsidé är att ordinera cannabisbaserade mediciner.

Missnöjda patienter
De patienter som inte får smärtlindring av cannabis har inga intresseföreningar och hörs sällan i debatten. Ett undantag är Kent Revedal som intervjuades i Svenska Dagbladet i somras. Efter en motorcykelolycka följt av svår kronisk smärta provade han både THC-spray och CBD-olja utan någon som helst effekt. Däremot fick han så svåra biverkningar. ”Det var ju ett straff att ta det där”, sa han i intervjun.

En annan svensk patient som brutit nacken i en mc-olycka blev förlamad från bröst och nedåt i kroppen och fick kroniska smärtor. När inte vanliga läkemedel hjälpte, så började han odla cannabis och intog det i form av olja. Det lindrade smärtan, tyckte han, men han åtalades ändå för narkotikabrott. Han gick hela vägen till Högsta domstolen och hävdade nödvärn-situation. HD medgav att det fanns förmildrande omständigheter, men dömde honom ändå för ringa narkotikabrott till villkorlig dom och låga böter, (läs Drugnews-artikel. Han fick senare rätt av Läkemedelsverket att ta ut cannabispreparat på recept, som en av de första i Sverige. Men han tyckte inte det funkade lika bra mot smärtan som sin egen blandning. Han försökte få upp fallet i Europadomstolen, men som friade svenska staten.

Med all respekt för de patienter som upplever att cannabis hjälper mot deras kroniska smärta måste man ändå fråga sig vad den mest pålitliga forskningen på området säger.

I sådana studier måste man jämföra cannabispreparatet med placebo, en verkningslös substans som provas i slumpmässigt utvalda och likvärdiga grupper av försökspersoner. Det kallas för RCT, randomised controlled trial (slumpmässig kontrollerad studie). Försöket bör vara dubbelblind, alltså att varken patient eller vårdgivare vet vad som ges.

”Kliniskt meningsfulla förbättringar”
Vetenskapliga rapporter som visar på goda effekter har inte utförts på det sättet. Ett exempel bland flera nya studier kommer från Pittsburgh University i USA.

Forskarna har hämtat in uppgifter från 440 patienter som behandlas med cannabis. Efter tre månader svarade 38,6 procent av deltagarna att behandlingen haft effekt. De rapporterade ”kliniskt meningsfulla förbättringar av smärta, funktion eller sammantaget intryck av förbättring”, vilket bibehölls efter sex månader.

Hos de 157 patienter som samtidigt förskrevs opioider sågs vid sex månader en genomsnittlig minskning av milligramvärden av morfin med 39,3 procent. Effekterna av annan smärtbehandling (opioider och icke opioider) hos 8 000 patienter utgjorde kontrollgrupp.

Resultat: Medicinsk marijuana var jämförelsevis effektivare än receptbelagda läkemedel för behandling av kronisk smärta efter både tre och sex månader, även om forskarna själva medger att de jämförda populationerna var något olika.[2]

Smärtläkaren Jane Ballentyne har i samma medicinska tidskrift flera invändningar. Dels att man inte använde placebo, dels att kontrollgruppen inte alls var lika den undersökta gruppen eftersom cannabis-patienterna var en selekterad grupp där annan smärtbehandling hade misslyckats.[3]

Ortopedpatienter
En annan studie som visar positiva resultat med cannabis följer delvis ett annat mönster. Där utgörs försökspersonerna av 468 ortopedpatienter med kronisk smärta i delstaten Pennsylvania, USA, som använde medicinsk cannabis som de själva fick välja ut och köpa på något cannabisapotek och sedan berätta för forskarna vad de använt. Resultatet var minskad smärta från 6,7 till 5,2 på den tiogradiga smärtskalan, och bättre livskvalité, samt minskat bruk av opioider och bensodiazepiner (lugnande medel). Inga kontrollgrupper eller placebo användes och som sagt med oklara doseringar. Studien är publicerad 2022 i den cannabispositiva tidskriften Cannabis and Cannabinoid Research.[4]

Vad visar kontrollerade studier?
Randomiserade kontrollerade studier om cannabis och smärta ger inte hoppfulla resultat för den som söker sådan behandling.

En systematisk genomgång med metaanalyser av 374 studier från hela världen som publicerades 2021 visar att cannabis i olika varianter, eller bara de enskilda substanserna THC och CBD, kan ha effekter på smärtsystemen hos djur, dock inte hos människor, och att risken är stor för biverkningar.[5] Studien är ett resultat av 2,5 års arbete med 20 internationella forskare. IASP, Internationella samfundet för smärtstudier, som står bakom rapporten, avråder läkare från att ordinera cannabis mot smärta.[6]

Studieresultaten om viss lindring av kronisk smärta bekräftas några år senare i så kallad ”paraplyöversikt” (en översikt av översikter) av en ännu större internationell forskargrupp från 2023. Men ”inte utan biverkningar”, skriver de 32 forskarna i sin sammanfattning.[7]

Och den svenska expertisen inom SBU, Statens Beredning för Medicinsk och Social Utvärdering, påpekar att ”kunskapsläget för läkemedel som innehåller substanser från cannabis är osäkert och mer forskning behövs”. Det går inte, enligt SBU, att dra några tillförlitliga slutsatser, vare sig om effekt eller biverkningar utifrån det forskningsunderlag som finns.[8]

Även expertgruppen för smärta inom Region Stockholms läkemedelskommitté kommer fram till samma sak. Kunskapsläget är otillräckligt för att kunna rekommendera cannabis för smärtbehandling.[9] (Se Drugnews-artikel här intill).

• Referenser.
[1] Patient Resources – Society of Cannabis Clinicians
[2] Wasan et al (2025). The comparative effectiveness of medicinal cannabis for chronic pain versus prescription medication treatment, Pain 24 januari 2025.

[3] Ballentyne (2025). Another piece in the marijuana for pain quandary. Pain, 28 januari 2025.
[4] Greis et al (2022) Perceived Efficacy, Reduced Prescription Drug Use, and Minimal Side Effects of Cannabis in Patients with Chronic Orthopedic Pain. Cannabis and cannabinoid research. PubMed

[5] Soliman et al (2021). Systematic review and meta-analysis of cannabinoids, cannabis-based medicines, and endocannabinoid system modulators tested for antinociceptive effects in animal models of injury-related or pathological persistent pain. PAIN.

[6] Danmarks Radio 2021-03-25. Internationalt studie med dansk forsker i spidsen: Generel brug af cannabis og cannabinoider kan på nuværende tidspunkt ikke anbefales til smertelindring.
[7] Solmi et al (2023). Balancing risks and benefits of cannabis use: umbrella review of meta-analyses of randomised controlled trials and observational studies. The BMJ 2023;382:e072348.

[8] SBU (2024). Cannabinoider vid smärta.
[9] Cannabis mot smärta – översikt och värdering av evidensläget – Janusinfo.se, region Stockholm.

Etiketter:

Annonser