Cannabisfabrik väcker fråga om familjeklassning

[UPPDAT] En drogfabrik utanför Göteborg tillverkar ”laglig cannabis” och butiker säljer öppet drogerna har SVT avslöjat. Kritiken mot kryphål i lagen tilltar. ”Unga luras att tro att drogerna är ofarliga. Politikerna måste agera och familjeklassa narkotika”, säger Jessica Vikberg, RNS, till Drugnews. //Socialministern öppnar nu för en lagändring.


SVT Väst har besökt en industrilokal där produkter som innehåller cannabis produceras. Flera maskiner finns i den 400 meter stora lokalen och där tillverkas snus, vapes, shots, oljor och godis med cannabis.

Den kvinnliga vd:n visar stolt reportern runt i lokalen, men vill inte visa ansiktet. Verksamheten sker i en gråzon och drogvarianterna säljs både via nätet och butiker i landet. Fabrikens omsättning mer än fördubblades under 2024 och omsatte över 3,5 miljoner kronor och gjorde en vinst på drygt en miljon, enligt SVT Väst.

Det kan ske genom att de cannabinoider som används i tillverkningen inte hunnit narkotikaklassas än i Sverige av regeringen. Och när det sker så räcker det med att ändra en molekyl i drogens struktur (ofta varianter av THC som är vanliga rusämnet i cannabis), så blir det lagligt att sälja ett tag till.

CANNABISGODIS. Allt vanligare. Foto: Allison.hare /CC BY 3.0

I Göteborg finns butiker som säljer liknande cannabis-produkter. Genom att kalla den för ”samlarobjekt” kan butiksägare och köpare fortsätta.

Men nu reagerar politiker efter SVT Västs avslöjande av fabriken och butikerna.
– Det är åt helsike att vi har butiker som säljer knark över disk. Det verkar pågå en katt-och-råttalek och här behöver vi ta väck kryphålen, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S), till kanalen.

Även oppositionsrådet Axel Josefson (M) efterlyser att reglerna ändras.
– Det är ett delat ansvar, vi ska göra vår del med. Om det krävs förändrad lagstiftning, så ligger det på regering och riksdag, säger han till SVT.

Men det finns flera länder i Europa som istället för att klassa varje ny substans som poppar upp på drogmarknaden klassar hela grupper som liknar varandra. Till exempel cannabinoider, opioider och hallucinogener gruppvis – som familjer.
Så gör numer Norge, Danmark och flera andra europeiska länder, fast delvis på olika sätt.

Jessica Vikberg, ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle och själv bor i Göteborg, är upprörd över kryphålen i svensk lagstiftning och vill se att ett system med familjeklassning av narkotika även införs här.
– Det är väldigt störande att oseriösa personer kan tjäna pengar på att lura unga med ”lagliga droger”, som kan vara lika farliga och leda till beroende som de som redan klassats, säger hon.

RNS har uppmanat regeringen att låta utreda en familjeklassning av narkotika, men inget har hittills hänt. I sin intervjuserie Narkopodden tog Vikberg upp frågan med alla representanter för riksdagspartierna – ”och de flesta var överens och tyckte att narkotikalagen behöver ses över”.

Hon tycker att Sverige har ett långsamt klassningssystem och där sedan kemiska molekyler kan ändras i liknande substanser och bli tillåtna ett tag. RNS avser att påminna regeringen igen – och särskilt justitieministern och socialministern – om behovet av familjeklassning, enligt Vikberg.

– Jag tror att en lagändring kommer så småningom – det fungerar ju i andra länder. Låt inte det bli prestige i det här för politikerna, utan kom igen bara. Det är en skyldighet för vuxenvärlden. Det måste gå att knäcka de här ”knarkfabrikerna”, säger Jessica Vikberg till Drugnews.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) reagerar också mot dagens situation där nya substanser strömmar in på marknaden och är tillåtna ett tag innan de hinner klassas.

Jakob Forssmed (KD). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Den här situationen är djupt otillfredsställande. Vi jobbar väldigt hårt på att förbjuda droger så snabbt över taget är möjligt. Men jag utesluter inte att också se över att ha en annan lagstiftning där man i ett bräde kan förbjuda ett antal substanser, och där man då inte kan ändra en molekyl och på det sättet få fram en ny drog som blir laglig under en period, säger han till SVT Väst.
Och tillägger sedan:
– Men vi ska inte legalisera droger i Sverige, säger han i inslaget.

 

Idag utreder Folkhälsomyndigheten utbredning, innehåll och deras beroendeframkallande egenskaper och farlighet när nya substanser dyker upp på drogmarknaden. Därefter skickas förslag till regeringen om att klassa (som narkotika eller hälsofarlig vara). EU måste informeras innan beslut tas. Hela proceduren och kan ta uppåt ett halvår. Varje år klassar regeringen många nya cannabinoider (t.ex. HHC, HHCP i juni 2023) och opioid-analoger.

Men regelverket är komplicerat. Även om cannabis är narkotikaklassat så hanteras industrihampa (max 0,2 procent THC-halt) av Jordbruksverket. Produkter med cannabinoiden CBD måste för att få marknadsföras som läkemedel godkännas av Läkemedelsverket.
Kommuner kan göra tillsyn av butiker och stoppa misstänkt försäljning av cannabis om det kan klassas som livsmedel. Men kallas produkterna ”samlarobjekt” så blir det knepigare.
Vapes-oljor smaksatta med cannabis kan kringgå tobaks/nikotin-lagen, då de inte innehåller tobak.
Polisen har gjort tillslag i några butiker som öppet sålt cannabis-produkter och som sedan fått stänga, exempelvis i Sundbyberg.

Annonser