Vad händer för individen och samhället när alkoholkonsumtionen minskar. Det är temat i den senaste rapporten i serien Alkoholen och samhället. ”Det finns stora hälsovinster med att minska alkoholkonsumtionen”, säger Sven Andréasson, en av forskarna bakom rapporten.
Årets forskarrapport – som flera internationella forskare sammanställt och ges ut årligen av IOGT-NTO och flera andra organisationer – har titeln ”När mindre är mer” handlar om effekterna av minskad alkoholkonsumtion, både på individnivå och samhällsnivå. I stället för att fokusera på de negativa konsekvenserna av ökad alkoholkonsumtion, undersöker rapporten vad som händer när konsumtionen minskar.
– Forskarna har kollat på vad som händer om man minskar alkoholkonsumtionen, både hos individer och i samhället, säger Emil Juslin, drogpolitisk chef på IOGT-NTO, till Drugnews.
Rapporten är en forskningssammanställning som sex internationella forskare har tagit fram gemensamt.
– Det är inte ny forskning i själva rapporten, utan det är en sammanställning av vad forskningen säger på det här området, berättar Emil Juslin.
Rapporten visar till exempel på positiva effekter från länder som Frankrike, där en långvarig minskning av alkoholkonsumtionen har lett till hälsofördelar, inklusive minskad förekomst av alkoholrelaterade sjukdomar.
– Det blir allt tydligare, ju mer forskning som bedrivs, att alkohol påverkar i princip alla organ och ökar risken för sjukdom och död. Just därför finns det stora hälsovinster med att minska alkoholkonsumtionen, säger Sven Andréasson, forskare på Karolinska Institutet och en av rapportens sex författare i ett pressmeddelande.
Även olika initiativ för att avstå från alkohol under en period, till exempel ”Dry January”, verkar ge positiva resultat. Utvärderingarna av denna typ av insats kommer ofta fram till att den psykiska hälsan förbättras och välbefinnandet ökar.
Enligt rapporten kan politiska åtgärder spela en viktig roll för att minska alkoholkonsumtionen och därmed uppnå hälsovinster både för samhället och enskilda individer.
– Åtgärder som att begränsa tillgängligheten av alkohol och att höja alkoholskatten leder till minskade alkoholrelaterade skador och därmed hälsovinster för samhället, säger Sven Andréasson.
• Läs hela rapporten: ”När mindre är mer”.