Dags att fler på Public service vågar säga ifrån och ge rött kort – t.ex. mot den smygnormalisering av narkotika som pågår i flera program. Detta samtidigt som dödsskjutningar, sprängningar och familjetragedier i drogernas spår förmedlas på kanalernas nyhetsplats, skriver Jessica Vikberg i en krönika.
I samma veva som programledare Farah Abadi i Sveriges Radio visade kurage genom att ifrågasätta och ge rött kort till en gäst som i ett inslag om relationsråd tipsade om sexköp i Köpenhamn, så kunde vi ta del av flera nyheter med ett annat tema nämligen ”droger och drogrelaterat våld”.
Exempelvis:
• Nio personer får uppsöka sjukvård i Blekinge efter att ha blivit lurade att äta bakverk med cannabis. Tre män har gripits och är nu misstänkta för grov misshandel.
• Rapportsläpp från Folkhälsomyndigheten och Rättsmedicinalverket om att fyra av tio som dör i trafiken är alkohol- eller narkotikapåverkade, samt att dessa personer ofta har påträffats drogpåverkade i trafiken tidigare.
• Rättegång angående fallet där en drogpåverkad bilist krockar med en lastbil på en bro i Trollhättan med kraftig explosion och en avliden chaufför från annat europeiskt land som tragisk följd.
• En f d tonårsidol dör olyckligt i samband med ett fall från en balkong i Buenos Aires. Han har bl.a. ketamin, metamfetamin och MDMA i blodet vid dödsfallet, enligt ABC-News.
• Nio personer har åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott, för att ha beställt, förpackat och distribuerat narkotika till tusentals köpare runt om i Sverige. Nätverket avslöjades av Tullverket.
• Till detta kan adderas: Skjutningar, sprängning, anlagd eld i Södertälje, Göteborg, Eskilstuna och Norrköping med dödsfall samt psykiska, fysiska och materiella skador som följd.
Helt utanför nyhetsflödet pratar jag med två mammor:
Den ena förklarar att hon inte längre orkar ha kontakt med sitt barn, som är personlighetsförändrat på grund av droger, men inte inser själv att det är ett problem.
Den andra har ett vuxet barn som är fast i drogerna. Familjen riskerar att splittras på grund av oenighet och kraftlöshet relaterat till barnets beroendeproblematik som i dygnets alla timmar också är familjens problematik.
När det är fredag och soffläge gör jag som många andra – kopplar bort arbetsveckan och sociala medier och slår på tv:n lagom till Cyklopernas land i SVT.
I den här veckans avsnitt talar programledaren med inbjudna gäster om kulturhändelser och kommer in på den nyligen avslutade Bokmässan i Göteborg. Ämnet rör bland annat fester i samband med mässan. En av gästerna, en kvinna, säger – apropå ingenting – att på den festen hon bevistade serverades det ”endast” Ketamin. Jag inväntar ett ställningstagande mot det från de övriga, men hör inget diss, bara fniss och överseende över uttalandet.
Oavsett programtyp skulle man kunna utgå från att programledare vågar agera när det flamsas och tramsas om kriminella handlingar, som ju användning av narkotika är. Detta i samma kanaler som i nästa stund förmedlar de oerhört tragiska konsekvenser av narkotika i form av dödsskjutningar, förgiftningar, sprängningar och familjetragedier.
Ovan är exempel som jag tog del av under en kort period. Det finns fler som jag tycker förtjänar rött kort. Men det finns även bra fall, där man tar ansvar och sakligt debatterar frågan, både på statlig radio och TV, vilket är positivt.
Men när vi tvingas ta del av smygnormalisering av droger när vi minsta anar och behöver det, då ställer jag mig frågan om public service likt de flesta andra företag och skolor har en drogpolicy. Och om man i så fall lever upp till den?
JESSICA VIKBERG
– förbundsordförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle