Vi behöver arbetsplatser utan narkotika – för en säker och trygg arbetsmiljö, men även för att rädda liv. Men då behövs också drogtest av offentligt anställda utredas, skriver Jessica Vikberg, RNS .
Som riksförbund mot narkotika belyser vi särskilt att två stora arenorna där människor vistas – skola och arbetsliv – ska vara fritt från narkotika.
Drogtester i privata arbetslivet ökar, vilket är en spegling av en förändrad värld. Idag råder dock svårigheter för arbetsgivare att drogtesta i offentliga sektorn. Nu ser vi att såväl SKR som Arbetsgivarverket önskar att frågan utreds. I flera kommuner har frågan väckts det senaste året, oaktat politisk hemvist, vilket tyder på brett stöd.
I dagens samhälle kan det inte ha undgått någon hur narkotika skadar både den som använder den och dennes anhöriga, men även arbetslivet och samhället i stort. Vi ser med oro hur den organiserade brottsligheten våldsamt agerar inom narkotikamarknaden, frågor som är uppe på högsta politiska nivå, och oroar de nordiska grannländerna.
Att inte kunna förebygga med slumpmässiga drogtester, som ett av flera verktyg för offentligt anställda, försvårar upptäckt av personer som är påverkade på jobbet, gör affärer med kriminella nätverk och som kan hamna i beroendeställning. Samtidigt förväntas de i sitt jobb klara att ta hand om andra människor i utsatt position, t.ex. besluta över välfärdsinsatser för enskilda och sköta offentlig ekonomi, vilket blir absurt.
I fredags tog regeringen emot en promemoria, som har utretts i ett så kallat snabbspår, med förslag till utökade möjligheter att göra kontroller i belastnings- och misstankeregistret om bland annat blåljussabotage, vapen- och narkotikastrafflagen vid nyanställning i kommunerna.
Att även kunna drogtesta offentliganställda borde höra ihop med den frågan. Som offentlig arbetsgivare behöver man tjäna folket och verka för en trygg verksamhet och arbetsmiljö.
Det är därför oacceptabelt att man i praktiken exempelvis kan vara polis, lärare, läkare, sjuksköterska, socialsekreterare, fritidspedagog, förskollärare utan att arbetsgivare kan utföra slumpmässiga drogtester.
De risker som blottläggs av denna omoderna klausul har mer att önska. En arbetsmiljö utan narkotika är en självklarhet som ger trygghet för alla parter.
Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle kräver därför att frågan om slumpvisa drogtester i offentliga sektorn utreds.
JESSICA VIKBERG
förbundsordförande Riksförbundet narkotikafritt samhälle