I årskurs 9 är alkoholkonsumtion inte längre ett majoritetsbeteende och de som inte dricker mår bättre och klarar sig bättre i skolan. Men det är inte en generation av nykterister. När ungdomarna kommer upp i 20-årsåldern dricker nio av 10 alkohol.
På Drogfokus i Karlstad berättade docent Jonas Raninen, från Karolinska institutet om forskningsprojektet Futura01, som har följt över 5 500 ungdomar i Sverige sedan 2017 och hittills återkommit till ungdomarna ytterlige tre omgångar. En del i projektet har varit att bättre förstå den utveckling som varit i bland annat Sverige med höjd alkoholdebutålder.
Tidigare, på 1970-talet, var det nio utav tio niondeklassare som uppgav att de drack alkohol. Idag är det ungefär 40 procent i årskurs 9 som dricker alkohol. En historiskt låg andel. När forskarna återkom och ungdomarna gick på gymnasiet, uppgav ungefär sju av tio att de druckit alkohol. Vid de två senaste tillfällena, när ungdomarna blivit unga vuxna, låg andelen som drack på ungefär 90 procent.
– Även i den här generationen som har ett historiskt lågt drickande så är det så att nio utav tio dricker i vuxen ålder, säger Jonas Raninen.
Det är alltså inte en generation av icke-drickare som kommer avstå alkohol under hela livet, utan det är snarare så att debutåldern flyttat sig.
– 17 är det nya 15 helt enkelt, säger Jonas Raninen.
Undersökningen visar också att ungdomar i årskurs 9 som avstår från alkohol mår bättre både fysiskt och psykiskt. De presterar också bättre i skolan. De effekterna står sig också två år senare, även om det då finns vissa tendenser att det kan fungera sämre socialt med jämnåriga för den minoritet som inte dricker.
– Men det är väldigt, väldigt små skillnader så man kanske inte ska dra så jättestora växlar på de resultaten, säger Jonas Raninen.
När det gäller intensivkonsumtion och riskkonsumtion är det väldigt stor skillnad under tonåren mellan dem som börjat dricka i årskurs 9 och de som har en senare debut.
– Det är ungefär 1,5 gånger så mycket i drickande i den gruppen som har en tidig debut jämfört med de som har en senare debut, säger Jonas Raninen.
Skillnaden verkar dock avta efter några år.
En annan fråga är vad som kommer att hända med den här generationen på längre sikt. Annan forskning har visat att de som växte upp när mellanöl såldes livsmedelsbutiker är en väldigt blöt generation som druckit mycket och gjort det under hela sitt liv, mer än både generationerna före och efter.
– Dagens unga är historiska i hur lite de dricker. Det kommer bli intressant att se hur deras beteende kanske påverkar andra under hela deras liv, säger Jonas Raninen.