Skellefteå bäst i kommunranking

Skellefteå kommun segrade i UNF:s kommunranking 2023 och kommunen fick motta priset i samband med Drogfokus i Karlstad. ”Det är jätteroligt att man uppmärksammats för arbetet som görs i kommunen”, säger Anna Schönfeldt från Skellefteå kommun till Drugnews.

Redan i början av sommaren stod klart att Skellefteå kommun var segraren i Ungdomens Nykterhetsförbunds kommunranking. På Drogfokus i Karlstad fick kommunen också den officiella utmärkelsen.

– Vi uppmärksammar kommuner som gör bra arbete inom det förebyggande arbetet, men också i dom frågor som berör ungdomar, bland annat då ungas inflytande, säger UNF:s ordförande Jane Segerblom.

UNF:s kommunranking baseras på flera olika områden: kommunernas arbete med ungas fritid, inflytande och det ANDT-preventiva arbetet. Skellefteå var inte bäst i något enskilt område, men hade bra resultat på samtliga kriterier och det gav förstaplatsen.

Bredden var avgörande för att Skellefteå kommun skulle ta hem första platsen i Ungdomens nykterhetsförbunds kommunranking. Därför var det passande att hela delegationen från Skellefteå var med och tog emot utmärkelsen.

Anna Schönfeldt.
Anna Schönfeldt.
Foto: Drugnews

– Det är alla verksamheter som finns i vår kommun som är bidragande till det här priset, säger Anna Schönfeldt, en av samordnarna för det förebyggande arbetet i Skellefteå.

Skellefteå kommun har valt att prioritera det förebyggande arbetet och Anna Schönfeldt berättar att man till exempel valt att behålla fritidsgårdar och utöka antalet fältare. Hennes kollega Mattias Käller påpekar att det också går att visa på resultat av de långsiktiga satsningarna. Kommunen ligger bra till i olika nationella mätningar när det gäller till exempel alkohol, narkotika och brott.

– Att vi ligger tydligt under rikssnittet i många av de här frågorna gör ju att man blir fortsatt motiverad, säger Mattias Käller.

Mattias Käller.
Foto: Drugnews

En viktig del i framgången är att det finns en grundinställning att samarbeta, men också att kommunen hållit i arbetet över tid. Mattias Käller säger att han tror att många kommuner kanske startar upp ett arbete, och sedan kanske drar sig tillbaka för man tror att det ska vara självgående.

– Så har vi inte gjort. Vi startar upp och så finns vi kvar som processarbetare och motor i arbetet. Det tror jag har varit en förutsättning för att det här ska leva vidare. Att vi ska få kontinuitet i arbetet, säger Mattias Käller.

Annonser