”Nedskräpningen har den största chockfaktorn”

När Freja Falkenberg och Karin Wenger från A Non smoking generation träffar elever på högstadieskolor och gymnasier är det inte bara elevernas egen hälsa som står i centrum. ”De delar som vi lägger mest fokus på är barnarbete och miljöpåverkan, säger Karin Wenger till Drugnews.

Sedan 2013 har A Non smoking generation genomfört föreläsningsturnén Tobaksbarn på högstadie- och gymnasieskolor runt om i landet för att sprida kunskap om de globala konsekvenserna av tobaksbruk, inklusive barnarbete och miljöpåverkan.

Karin Wenger
Karin Wenger
Foto: Drugnews/JÖ

I höst är det Freja Falkenberg och Karin Wenger som genomför besöken. När Drugnews träffar dem har det precis avslutat en föreläsning för en gymnasieskola i Gävle.

Deras arbetsfält är hela landet och de hinner ofta med ett par föreläsningar per dag. Det finns en stor efterfrågan från skolorna, de har fler förfrågningar än vad de hinner med.
– Det är väldigt många som är intresserade av föreläsningen just för att den har funnits så pass länge, så den har liksom etablerat sig, säger Karin Wenger.

Genom att kombinera fakta om hälsorisker med en djupare kunskap också om de sociala och miljömässiga aspekterna av tobaksbruk, hoppas de att eleverna ska få en bredare bild av problemet med tobaks- och nikotinprodukter.
– Vi vill att de ska förstå att deras val påverkar både dem själva och världen omkring dem, säger Freja Falkenberg.

Det Freja och Karin upplever förvånar eleverna mest är hur mycket tobaken bidrar till nedskräpningen i världen.
– Nedskräpningen har den största chockfaktorn. Vi har en gissningsövning och frågan dem hur många fimpar de tror att det slängs i naturen i världen varje år, säger Karin Wenger.
Även om många gissar på väldigt höga tal är det alltid väldigt långt ifrån det antal som är det korrekta svaret och ingen har hittills lyckats gissa rätt enligt Karin och Freja.

Freja och Karin betonar att deras fokus inte ligger på att skuldbelägga individer för deras val, utan snarare på att avslöja tobaksföretagens strategier för att locka in barn och unga i tobaksbruk.
– Vi vill sprida information så att individer kan fatta egna beslut, säger Karin Wenger.

Föreläsningarna tar också upp hur tobaksindustrin använder sociala medier och influencers för att marknadsföra sina produkter, särskilt riktat mot unga tjejer. Karin och Freja strävar efter att ge eleverna verktyg för att kritiskt granska dessa marknadsföringsstrategier och att det inte bara handlar om cigaretter, utan även om nya nikotinprodukter som vitt snus.

Freja Falkenberg
Freja Falkenberg
Foto: Drugnews/JÖ

När det gäller produkter som vitt snus, som marknadsförs som ”tobaksfria” vill de också informera om att nikotin kommer från tobaksplantan och därmed också är en del i den påverkan som tobaksodling har både på miljön och på mänskliga rättigheter.
– Bara nio procent av allmänheten vet att nikotin kommer från tobaksplantan, påpekar Freja.

Men det är inte bara tobaksindustrin som använder sig av sociala medier. På föreläsningarna uppmanas eleverna att följa Non smoking generation, bland annat på Instagram och de gör också inlägg från de platser där de har genomfört föreläsningarna.
– Jag tror att de då känner någon typ av connection med oss, säger Freja Falkenberg.

Annonser