USA: larm om pesticider i legal cannabis

LOS ANGELES/ Ett återkommande argument för att legalisera cannabis har varit att myndigheterna kan kontrollera att marijuana inte innehåller giftiga ämnen och bekämpningsmedel. Det stämmer delvis i Kanada, men inte alls i USA. Största hindret för att få fram giftfri cannabis är industrin, som inte vill ha inskränkningar i affärerna.

I en artikel i Los Angeles Times skriver kriminalreportern Paige St John ett långt reportage om hur cannabismarknaden i Kalifornien, misslyckats att hålla bekämpningsmedel (pesticider) borta från laglig den försäljningen. Hela branschen uppges vara skakad.[i]

 

Skärmdump LA Times

Det var i somras som tidningen i flera artiklar av Paige St John med kollegor avslöjade missförhållandena.[ii] Detta efter ett samarbete med cannabisindustrins eget nyhetsbrev Weed weekly. Tillsammans inhandlade de 42 cannabisprodukter från lagliga butiker över hela delstaten som testades i laboratorier. 25 av produkterna visade koncentrationer av bekämpningsmedel, antingen över nivåer som delstaten tillåter eller på nivåer som överstiger federala standarder för tobak. Föroreningarna inkluderar kemikalier som är kopplade till cancer, leversvikt, sköldkörtelsjukdomar och genetiska och neurologiska skador. Det senare drabbar även ofödda barn.[iii]

Reportern St John konstaterar nu att Kaliforniens tillsynsmyndigheter även efter larmen i stort sett har misslyckats med att ta itu med problemen.
”Branschledare fruktar att dessa avslöjanden ger konsumenterna ytterligare en anledning att välja bort den dyrare, högt beskattade lagliga marknaden som omsätter 5 miljarder dollar. Den drabbas av sjunkande försäljning och ökade affärsmisslyckanden eftersom den konkurreras ut av den större olagliga cannabisekonomin”, skriver hon.

Hot mot folkhälsan
Kalifornien är inte den enda delstat som har problem med växtgifter i den legala marknaden. Över hela USA brottas cannabisindustrin med samma problem. Från delstaten Washington varnade Ethan Russo 2016 för det i den omfattande förekomsten av gifter i medicinsk cannabis.

Russo är medicinsk ledare på PHYTECS, ett företag som arbetar för att utveckla medicinsk användning av cannabinoider, och en av grundarna till Credo Science. Av de 26 proverna  som testades i hans undersökning (pdf-fil) innehöll 22 bekämpningsmedel. Många innehöll flera föroreningar som överskred den övre tillåtna gränsen. Bland annat insektgifter, kvalster-bekämpningsmedel, och fungicider (svampgifter). Russos slutsats är att den oreglerade handeln med cannabis och bristen på tillgängliga ekologiska certifieringar har resulterat i ett utbrett missbruk av rättssystemet.

Cannabiskoncentrat står för närvarande för 50 procent av den lagliga försäljningen i Washington och är också grunden för en växande handel med ätbara cannabisprodukter. De orena produkterna utgör en fara, särskilt för unga patienter med epilepsi och andra neurologiska tillstånd som använder dem i medicinska syften. Framtida reglering och övervakning krävs för att komma till rätta med detta hot mot folkhälsan, menade Russo. [iv]

Medicin dr Ethan Russo föreläser om cannabis användning. Pressfoto Credo Science

På en mejlfråga från Drugnews om situationen har förbättrats under senare år skriver dr Ethan Russo:

– Föroreningar med bekämpningsmedel är fortfarande ett hot mot folkhälsan i USA på grund av bristen på nationella standarder och ett schackbräde av statliga lagar, av vilka många misslyckas med att kräva testning av alla cannabisprodukter. Kvalitets-kontrollen är dålig i branschen, till stor del som en biprodukt av förbudet.”

En följdfråga är naturligtvis vad han menar med ”biprodukt av förbudet”? Ett av argumenten för legalisering har ju varit att komma till rätta med orena cannabisprodukter, men att det tydligen inte har fungerat så bra därför att industrin motsätter sig regleringar.

Russo svarar kort att ”alla gör inte det”, och tillägger att ”efterlevnaden av regler och standarder är ett möjligt mål hos en legal och reglerad cannabis industri, men att det aldrig kan fungera under ett förbud.”

Historiska erfarenheter
I en vetenskaplig artikel från 2016 av tre australiensiska forskare skrev de att “cannabisindustrin har tydligt lärt från tobaksindustrin hur man får marknaden att växa genom att motsätta sig reglering som anses dålig för affärerna.”[v]

Cannabisodling torkar även ut floder och kräver mycket el. Foto: Pelle Olsson

Ett exempel är Colorado som var en av de första USA-delstater att legalisera även för nöjesbruk. Mest oroande ur ett folkhälsoperspektiv var delstatens ”samarbetsstrategi”, som låtit cannabisindustrin vara med och bestämma hur drogen ska regleras. Samtidigt har man bortsett från alkohol- och tobaksindustrins negativa inflytande.

Forskarna påpekar också att det som komplicerar regleringen av växtgifter i cannabis är att den federala miljövårdsmyndigheten, US Environmental Protection Agency, inte kan erbjuda lagligt stöd eftersom cannabis är förbjudet nationellt. Där kan alltså Ethan Russo, som själv representerar industrin, ha en poäng.

I den australiensiska artikeln citeras emellertid John Salazar, tidigare chef för Colorados jordbruksdepartement som försökte få fram en överenskommelse om pesticider med den nya cannabisindustrin. De var inte villiga att införa sådana regler. ”Ingenting av det vi föreslog var tillräckligt bra för den industrin”, enligt Salazar.

Slutsatsen är helt enkelt att det största hindret att få bort förorenade produkter är tillverkarna själva.


Mindre gifter i Kanada

Foto: iStockphoto

I Kanada som legaliserade cannabis 2018 tycks de numera lagliga produkterna innehålla betydligt mindre växtgifter än de olagliga. I en artikel från 2023 har man jämfört cannabis från både den olagliga och lagliga marknaden med resultatet att legala industrin producerar avsevärt renare produkter. [vi] Det bekräftas i en annan studie som också jämfört förekomsten av bakterier, svampgifter, mögel, bly, jäst, kadmium, bly och en lång rad andra för människan skadliga ämnen, i legal och illegal cannabis.

Den kontrollerade marknaden hade över lag mycket mindre föroreningar.
[vii]

• Referenser:
[i]  Paige St John: California legal weed industry in tumult over pesticides in pot – Los Angeles Times 2024-0918, (latimes.com)
[ii]  Full Coverage: California’s problem with contaminated weed . Los Angeles Times 2024-0629. (latimes.com)

[iii] St John & Halperin: The dirty, dangerous secret of California’s legal weed. Los Angeles Times 2024-0614, (latimes.com)
[iv] Russo (2017) 2017-Russo-PESTICIDE-CONTAMINATION-OF-CANNABIS-IN-THE-LEGAL-MARKET.pdf (nurturingnature.com)

[v] Subritsky (2016). Legal cannabis industry adopting strategies of the tobacco industry – Subritzky – 2016 – Drug and Alcohol Review, Sept 2026, Wiley Online Library
[vi] Gagnon et al (2023). High levels of pesticides found in illicit cannabis inflorescence compared to licensed samples in Canadian study using expanded 327 pesticides multiresidue method. | Journal of cannabis Research, Article number 5: 34. | Full Text (biomedcentral.com)

[vii]Botelho et al (2023). Comparison of Illicit and Legal Cannabis Samples (pdf). New Brunswick Research and Productivity Council (RPC). (rpc.ca)

Annonser