Dagens Nyheter oroas i en ledarartikel över den höga narkotikadödligheten och anklagar socialministern för att inte vilja ta reda på fakta och utreda en avkriminalisering. Men det vore klädsamt om DN också tar reda på fakta, särskilt då dödlighetstrenden bröts redan 2015, skriver narkotikadebattören Staffan Hübinette.
När socialminister Jakob Forssmed (KD) nyligen grillades av Anders Holmberg i SVT:s ”30 minuter” handlade den sista delen om narkotikapolitik. Socialministerns insats tillhör inte den bästa i hans politiska karriär, tvärtom trasslade han in sig i undvikande resonemang som var så trassliga att han kände sig tvungen att direkt efteråt förklara sig i en lång utläggning på X.
På frågan om en avkriminalisering skulle minska narkotikadödligheten svarade Forssmed att han inte visste, men att han var intresserad av kunskap. Däremot inte en utredning.
Socialministerns bleka insats och ovilja att utreda frågan fick DN:s ledarredaktion att i en kommentar 21/9 reagera, förklara hur det ligger till och ge Forssmed rådet att sluta vara rädd för fakta.
”Sverige sticker ut i statistiken vad gäller narkotikarelaterad död. Då vore det klädsamt att ta reda på hur man kan bryta trenden. Man kan inte vara så här vårdslös när det kommer till en fråga om liv och död. Socialministern måste sluta vara rädd för fakta, och tillsätta en utredning av avkriminalisering av narkotikabruk.”
Men vänta nu! ”Hur man kan bryta trenden”? Är inte trenden redan bruten? Om vi ska tro på Folkhälsomyndighetens statistik, och den finns lätt tillgänglig på myndighetens hemsida, bröts trenden redan 2015 och sedan dess har narkotikadödligheten minskat med 34,5 procent.
Det vore snarare klädsamt om DN:s ledarredaktion tog reda på fakta innan man kaxigt läxar upp socialministern. Att det skulle vara en rädsla för fakta som spökar på DN:s ledarredaktion är kanske mindre troligt, snarare intellektuell lättja eller en blind fläck. Oavsett vad är resultatet detsamma – vandringsmyten lever vidare.
Visst, narkotikapolitiken kan och behöver bli bättre, narkotikadödligheten behöver minska. Men frågan är inte hur trenden kan brytas, den har redan brutits. Frågan är hur den positiva trenden kan förstärkas.
Att en avkriminalisering skulle minska narkotikadödligheten är dock mer tveksamt och saknar stöd i fakta. I delstaten Oregon i USA som 2021 fick stor uppmärksamhet för att som första delstat avkriminalisera narkotika ökade i stället narkotikadödligheten dramatiskt vilket fick politikerna att ångra sig och tre år senare åter kriminalisera narkotika. Den nya lagen trädde i kraft första september i år.