Regeringen skär kraftigt i anslaget till ANDTS-politiken i budgeten. Dessutom tar regeringen bort målet om ett minskat tobaksbruk, i stället betonas att skadorna ska minska. ”Industrin har fått som den vill”, säger Tobaksfaktas Ann Post till Drugnews
Regeringen skär kraftigt i anslaget för åtgärder avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak samt spel. Totalt landar budgeten på nästan 93 miljoner kronor för 2025. För innevarande år är summan 115 miljoner kronor, sedan regeringen i våras sköt till 25 miljoner kronor med motiveringen att det var angeläget att ”upprätthålla insatser inom området såsom stöd till aktörer, datainsamling och kunskapsspridning.” Nu tas i stort sett hela den satsningen bort. Någon beskrivning av konsekvenserna av den kraftiga neddragningen ges inte i budgetpropositionen.
I budgetpropositionen föreslår regeringen också en förändring av målet för ANDT-politiken. Regeringen slopar målet om ett minskat tobaksbruk. I stället ska det nya målet vara att minska de medicinska och sociala skadorna som orsakas av tobaks- och nikotinprodukter.
Genom det nya övergripande målet för tobaks- och nikotinprodukter betonas enligt regeringen att målet för tobakspolitiken ska ta hänsyn till de ”varierande skadeverkningar som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka”.
Formuleringen för tobaks– och nikotinprodukter blir nu den samma som för alkohol, vilket inte minst kan ses som en framgång för tobaksindustrin, och då framför allt snustillverkare. Samtidigt nämns nu också nikotinprodukter och inte bara tobak, vilket formellt är en utvidgning.
Förändringen får kritik både från organisationen Tobaksfakta och A Non Smoking generation.
– Industrin har fått som den vill, säger Ann Post kanslichef på Tobaksfakta till Drugnews.
Hon påpekar att vi idag inte vet effekterna av de nya nikotinprodukterna och att det inte går att vänta i decennier innan man har svaren.
– Det blir som med cigaretterna, man får städa i efterhand, säger Ann Post.
Hon tycker dock att det är bra att nikotinprodukter nämns i målet.
Helen Stjerna från A Non Smoking generation är också hon kritisk och påpekar att både rökning och snusning orsakar allvarliga medicinska skador.
– Just rökning orsakar väldigt många olika sjukdomar, men snus orsakar också väldigt många olika allvarliga dödliga sjukdomar, säger Helen Stjerna till Drugnews.
När det gäller narkotika och dopning föreslås ingen ändring utan målet är fortsatt ett samhälle fritt från narkotika och dopning.
Regeringen kommer att återkomma med förslag om nedsatt alkoholskatt för öl för småbryggerier, men skriver i budgeten att det i huvudsak kommer att följa förslagen som presenterats. I budgeten lägger regeringen in minskade intäkter med 60 miljoner kronor andra halvåret 2025 och 120 miljoner kronor kommande år.
Drugnews har sökt ansvarig minister Jakob Forssmeds pressekreterare för en kommentar.