Sänkt ölskatt trots myndighetskritik

Regeringen har meddelat att den i budgeten går vidare med förslaget från i somras att sänka alkoholskatten för fristående bryggerier som producerar mindre kvantiteter öl. Förslaget bygger på en möjlighet till undantag för just småskalig produktion som finns i EU:s regelverk.

Regeringen remitterade i somras ett förslag om sänkt alkoholskatt för micro- och småbryggerier och man har nu meddelat att man går vidare med förslaget.  Nedsättningen av alkoholskatten blir som mest 50 procent för de allra minsta bryggerierna, för de största som omfattas blir sänkningen 10 procent. För att omfattas av förslaget får producenten som mest producera tre miljoner liter öl per år.

Det finns även krav på att producenten måste vara oberoende från andra ölproducenter, men det finns möjligheter för småbryggerier att samarbeta med varandra. Förslaget gäller drycker från både svenska och utländska producenter.

När förslaget presenterades i somras sa IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson till Drugnews att han var  kritisk till att regeringen väljer att bortse från alkoholpolitikens och alkoholskattens funktion och i stället tar näringspolitiska hänsyn.

Regeringen väljer att gå vidare med förslaget trots att både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen avstyrkt förslaget utifrån dess potentiella konsekvenser för folkhälsa och sociala problem.

Folkhälsomyndigheten påpekar också i sitt remissvar att ”samtidigt införande av gårdsförsäljning och skattereduktion för småskaliga öltillverkare försvårar den utvärdering av gårdsförsäljning som föreslås i lagrådsremissen eftersom effekterna av de enskilda förslagen blir svåra att isolera”.

Tullverket har inga invändningar mot förslaget som sådant, men påpekar att det kan uppstå svårigheter i att avgöra vilken skattesats som ska användas när öl förs in i Sverige.

Regeringen avser att införa de nya reglerna från den 1 juli, trots invändningar från Skatteverket som heller sett att införande skett vi årsskiftet och att både Skatteverket och företagen därmed fått mer tid till förberedelser.

I den promemoria som regeringen remitterade i somras uppskattades de minskade skatteintäkterna till ungefär 120 miljoner kronor per år.

Annonser