Portugals narkotikapolitik har lyfts fram som ett föredöme, men en ny rapport från NPC visar att något har hänt. ”Dödligheten fortsätter uppåt och den är idag betydligt högre än vad den var innan avkriminaliseringen”, säger rapportförfattaren Pierre Andersson till Drugnews.
Portugals narkotikapolitik har lyfts fram som ett föredöme för resten av världen. År 2020 lät Narkotikapolitiskt center, NPC, ta fram en rapport om erfarenheterna från Portugal. Landet avkriminaliserade innehav för personligt bruk och själva bruket 2001, men byggde också ut beroendevården kraftigt.
Redan i rapporten 2020 fanns tendenser till att resultaten i Portugal inte var lika positiva längre som under den första tiden efter reformen. Nu har NPC tagit fram en uppdaterad rapport.
– Slutsatsen liknar väldigt mycket den i förra rapporten. Det finns saker som Portugal har gjort bra, men på lång sikt har man till exempel inte uppnått målet att minska dödligheten, säger författaren till rapporten Pierre Andersson till Drugnews.
Det som det som är tydligt i den nya rapporten är ju att dödligheten verkligen fortsätter uppåt och idag är den högre än vad den var innan avkriminaliseringen.
Pierre Andersson tror att de goda resultaten man såg det första decenniet till stor del berodde på väldigt stora resurstillskott både till det förebyggande arbete och på vård och behandling.
– Framför allt ökade man antalet behandlingsplatser rejält, säger Pierre Andersson.
I samband med den ekonomiska krisen 2008 skedde en förändring.
– Efter den ekonomiska krisen 2008 så gjorde man en omorganisation av hela arbetet och väldigt stora delar av resurserna försvann och då började dödligheten att stiga igen, säger Pierre Andersson.
Han tycker att det bekräftar tesen att de positiva resultat som man fick i början beror på att man satsat på till exempel vård och behandling, snarare än på avkriminaliseringen.
Pierre Andersson anser att Sverige har en del att lära av Portugal, till exempel att de hade en väldigt snabb väg in i behandling för de människor som åkte dit med narkotika i små mängder och som bedömdes vara beroende.
– Ambitionen är att man ska träffa en ansvarig beroendeläkare inom en vecka och sen så ska man avgöra vad det är för vård som man ska gå vidare med, säger Pierre Andersson.
Så fungera det inte rikt längre i praktiken i Portugal, men snabbheten in i systemen och en sammanhållen och integrerad vårdkedja mellan olika aktörer tror Pierre Andersson var det som gjorde skillnad.
– Där tror jag Sverige har en del att lära och det är någonting som man också har pekat på i till exempel samsjuklighetsutredningen, säger Pierre Andersson.
Pierre Andersson menar att Portugal också visat att det är möjligt att skilja på människor som har ett beroende och de som inte har ett beroende. Han påpekar att man i Portugal fortsatt att dela ut böter till människor som tas med små mängder narkotika, men som inte har ett beroende.
Inte minst tycker Pierre Andersson att Sverige kan lära sig av både de positiva resultaten när det satsades på vård och behandling och den negativa utvecklingen som Portugal upplevt efter neddragningarna.
– Vi kan lära oss att resurser spelar roll, säger Pierre Andersson
• Rapporten finns att läsa här: Avkriminalisering av narkotika – Lärdomar från Portugal