Regeringens förslag att från nästa år tillåta gårdsförsäljning av alkohol hos småskaliga producenter finner Lagrådet rättsligt osäkert och oklart om det är förenligt med EU-rätten. IOGT-NTO anser att regeringen omedelbart ska skrota förslaget.
Lagrådet har gått genom det förslag som regeringen lämnade i somras och som senare är tänkt gå vidare till riksdagen. Det handlar alltså om den länge debatterade frågan om Sverige kan införa gårdsförsäljning av alkohol, bland annat för stärka landsbygdsturism. Men ändå få behålla detaljhandelsmonopolet, dvs Systembolaget, utan att hamna i EU-domstol.
Lagrådet konstaterar i sitt yttrande (pdf-fil, 7 sidor) att regeringens ”förslag innebär att det öppnas en ny försäljningskanal för småskaliga tillverkare av alkoholdrycker i Sverige, som inte småskaliga tillverkare i andra EU-länder får tillgång till”. Och att rättsläget om det är förenligt med EU-rätten ”i flera hänseenden anses oklart eller osäkert”.
Även en hänvisning i förslaget att jämföra med Finland som fick klartecken i EU-domstolen att införa en slags gårdsförsäljning ter sig osäker då det fallet delvis var annorlunda, enligt Lagrådet.
Också möjligheten att kunna ”backa bandet” om en införd gårdsförsäljning möter kritik från EU råder det osäkerhet om. (Regeringen har därför föreslagit en begränsad prövotid i sin variant).
Sammantaget finner alltså Lagrådet att rättsläget är osäkert och bedömer att det finns risk att förslaget om gårdsförsäljning kan komma att ”anses inte vara förenlig med EU-rätten”. Men Lagrådet bedömer att risken att fällas av EU måste anses ”ligga inom regeringens handlings- och bedömningsutrymme”, och beslutar därför inte om en särskild erinran av förslaget.
Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO tycker att regeringen omedelbart ska skrota sitt förslag om gårdsförsäljning av alkohol.
–Lagrådets yttrande är ännu ett bevis på att förslaget spelar ett högt spel med det svenska monopolet och folkhälsan, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande för organisationen, i ett pressmeddelande.
Han menar att yttrandet bekräftar att en gårdsförsäljning skulle riskera leda till att Systembolagets monopol avskaffas och därmed det viktigaste verktyget f
ör att minska alkoholskador.
– Regeringen behöver i första hand värna monopolet och dra tillbaka förslaget. Annars riskerar vi en verklighet där fler barn växer upp i otrygghet, att fler drabbas negativt av andras alkoholkonsumtion och att fler dör till följd av alkoholens konsekvenser, säger Lucas Nilsson.
FÖRSLAGET – Småskaliga alkoholtillverkare ska få införa gårdsförsäljning av alkohol, i kombination med en obligatorisk betald aktivitet, tex studiebesök. Besökare ska vid samma tillfälle få köpa högst 0,7 liter starksprit, tre liter vin, tre liter öl och tre liter andra jästa drycker.
Statsminister Ulf Kristersson (M) ser förslaget om gårdsförsäljning som en del i att ”Sverige ska bli ett friare land” och sa i sin regeringsförklaring i tisdags att reformen planeras införas första halvåret nästa år.
Några svenska alkoholtillverkare är kritiska till regeringens förslag, främst därför att de anser årsproduktionsgränsen satts för lågt för att få delta. Även en branschorganisation för Europas vinproducenter, CEEV, har protesterat mot Sveriges planer på gårdsförsäljning. De menar att svenska alkoholtillverkare kan få en marknadsfördel jämfört med andra i EU, rapporterar Accent.