Allt fler unga är oroliga för att under skolornas nollning bli pressade att göra sånt de inte vill, exempelvis att dricka alkohol. Drygt var fjärde elev i åldrarna 16-23 år känner oro att bli utfrysta om de inte deltar. Det visar en ny IQ-undersökning.
IQ som är ett dotterbolag till Systembolaget har låtit Verian i sommar intervjua 402 personer i åldrarna 16 till 23 år ur en slumpmässigt rekryterad Sifo-panel. Av dessa har 245 deltagit i s.k. nollning.
– Vi ser en tydlig oro bland blivande studenter inför nollningen, och alkoholens centrala roll verkar vara en bidragande faktor. Mitt tips till arrangörer är därför att reflektera över alkoholens roll så att man inte tappar fokus på nollningens syfte – att välkomna alla nya studenter och svetsa samman en ny grupp, även de som vill ta det lugnt med alkoholen, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ, i en kommentar.
Och fyra av fem svarar att det förekommit alkohol på den nollning de varit på. Och lika många menar att det finns en förväntan att dricka alkohol under tillställningen där nya elever och studenter är tänkt ska lära känna varandra och introduceras i skolorna.
Drygt var fjärde ung i undersökningen (28 proc.) har inför nollningen varit orolig för att pressas göra saker mot sin vilja och lika många varit oroliga för att bli utfrysta om de inte deltar. Andelen som oroar sig för att bli utfryst har vuxit med 12 procentenheter sedan studien gjordes första gången 2017.
Hälften av de tillfrågade tycker det vore positivt om det var mindre fokus på att dricka alkohol vid aktiviteterna och var sjätte (16 proc.) har valt att inte alls delta där av oro för att det ska drickas för mycket.
– Dagens unga dricker på historiskt låga nivåer, så att allt för hårt hålla fast vid traditionerna att nollning och studentliv ska utgå från alkohol, riskerar att exkludera stora delar av dagens mer medvetna unga, säger Mojtaba Ghodsi på IQ.
IQ bedrev tidigare (2014-2017) projektet ”Bästa festen” tillsammans med Sveriges Förenade Studentkårer för att försöka minska fokus på alkohol i studentlivet och att försöka minska ungas drickande.
• IQ:s tips för en bättre nollning:
• Fokusera inte på alkoholen. Arrangera nollningar som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket.
• Gör det lätt att välja alkoholfritt. Det finns de som inte alls dricker alkohol, eller inte vill dricka så mycket. Det finns även studenter som inte kan hantera alkohol. Se till att erbjuda sociala sammanhang helt utan alkohol och att alltid ha bra alkoholfria drycker under aktiviteter där alkohol finns med.
• Alkoholtjata inte. Respektera om någon inte vill dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket.