Kriminella gäng och släktbaserade nätverk driver flera HVB-hem i landet och outbildade och gängmedlemmar får anställning där. Vapen och narkotika förvaras på några hem där barn och unga placeras. Det varnar polisen för i en kartläggning.
– Att upphäva barns grundläggande rättigheter till fri rörlighet och sedan placera dem i inrättningar som inte bara saknar korrekta vårdprogram utan till och med drivs av grovt kriminella är extremt allvarligt. Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB, säger Peter Allheim, kommissarie på NOA nationell operationsledare, i ett pressmeddelande.
Rapporten utgår från en tidigare sekretessbelagd kartläggning där polisen ifjol har genomlyst statliga SiS-hem och privata eller företagsstyrda HVB-hem (hem för vård eller boende) i landet. SiS-hemmen är ofta låsta, medan HVB-hem är mer öppna, men då det ofta är platsbrist placeras även unga grova kriminella på de öppnare ställena.
Totalt gjordes under elva månader ifjol 2 865 rymningar och avvikelser från ungdomshemmen, som kom till polisens kännedom. Var tionde avvikelse följdes av att nya grova våldsbrott gjordes under tiden.
Då framkom även att flera HVB-hem drivs av organiserad brottslighet och bemannas av personer från kriminella nätverk. Polisen har identifierat 18 av hemmen – med verksamhet på 28 platser – som myndigheter agerat mot.
Det visar sig att företrädare för verksamheter har nära släktband till personer inom gängmiljön, kopplingar till kriminella mc-gäng eller samarbetar med gängledare. De skattefinansierade elevplaceringarna, ofta flera tusen kronor per dygn, lockar även oseriösa företagare.
Det finns även hem som används som lager för vapen och narkotika, enligt polisrapporten. I en slutsats nämns också att företrädare eller annan personal på HVB- och SiS-hemmen kan delta i att rekrytera barn för grova brott och hjälpa dem att rymma.
Polisens rapport ”Genomlysning av SIS och HVB-hem” (pdf-fil, 16 sidor) har fått stor uppmärksamhet i veckan och socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) är upprörd.
– Man blir ju riktigt förbannad över de här uppgifterna. Barn som befinner sig i samhällsvård ska om några kunna känna sig trygga. Att bli så här hänsynslöst utnyttjad när man ska kunna känna sig som tryggast är naturligtvis helt oacceptabelt, säger hon till Dagens Nyheter.
Hon vill att de hem som missköter sitt uppdrag skyndsamt ska stängas. Hon säger att regeringen ska se över hela barn- och ungdomsvården och att tillsynsinstansen IVO även fått i tilläggsuppdrag att förebygga välfärdsbrott och stoppa oseriösa aktörer.
Även den sekretess som försvårar utbyte av information mellan myndigheter och andra aktörer ses över.
– Vi ska ändra lagstiftningen så att man kommer åt det här. Ofta är det sekretessregler som ligger i vägen, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till TT.
Socialdemokraterna föreslår nu att kommunerna ska få ta över alla privata HVB-hem som tar emot unga kriminella. Och att personal ska ges utökade befogenheter, såsom genomsöka rum, begränsa mobil- och dataanvändning för de intagna, och ökad insyn och uppföljning. Det sa partiledare Magdalena Andersson i sitt sommartal i Sandviken i söndags.
Det finns idag i Sverige 21 SiS-hem som drivs av Statens Institutionsstyrelse, drygt 710 HVB-hem som fått licens av IVO, samt många familjehem. Där placeras över 26 000 barn och unga i tvångsvård varje år efter beslut av kommuner (utifrån stöd av LVU eller socialtjänstlagen) – pga. strulig uppväxt, drogmissbruk och psykiska problem, eller ibland misstänkt gängkriminalitet. Cirka två tredjedelar är unga pojkar.
Över hälften av personalen har inte grundläggande utbildning för att arbeta med behandling. Få av de unga fullföljer behandlingsprogram och har en fortsatt kriminella livsstil efter tvångsvården, enligt en granskning av Riksrevisionen.
• Källor: Polisen, Riksrevisionen, SiS.