HELSINGFORS Den finska sjukvårdens kostnader för alkoholens skadeverkningar är betydligt högre än vad som framkommit i tidigare beräkningar. Det visar en ny rapport som tagits fram av FCG, Finnish Consulting Group, på uppdrag av föreningen Förebyggande rusmedelsarbete EHYT.
– Vi lever i ett samhälle där vi tänker jättemycket på kostnader och ska spara i allting, men ändå fattar vi beslut som i slutändan bara höjer våra kostnader, det säger läkaren Emma Kajander till YLE .
Emma Kajander är sakkunnig läkare vid Finnish Consulting Group. De har på uppdrag av föreningen Förebyggande rusmedelsarbete EHYT räknat ut hur stora kostnader alkoholen orsakar den offentliga vården i Finland per år. Beroende på beräkningsmetod kan de offentliga sjukvårdskostnaderna uppskattas till mellan 648 och 1141 miljoner euro per år, motsvarande mellan sju och 13 miljarder svenska kronor.
– Om vi tittar på de rapporter som tidigare har gjorts, så visar de på helt för små kostnader, säger Kajander.
Finlands Institut för hälsa och välfärd (THL) studerade alkoholens sociala kostnader 2013, och uppskattade då kostnaderna på grund av alkohol för hälso- och sjukvården till 109 miljoner euro. Uppskattningen verkar liten om man jämför med liknande beräkningar som gjorts bland annat i Sverige.
– Finland har inte gjort en heltäckande beräkning av alkoholens sociala kostnader på mer än tio år. Det är tydligt att det behövs uppdaterade och mer omfattande uppskattningar av alkoholens kostnader i Finland, särskilt nu när alkoholen blir alltmer synlig i vardagsmiljöer. De skadliga kostnaderna för alkohol är redan betydande och de bör inte ökas av politiska beslut, säger Juha Mikkonen, verkställande direktör för föreningen Förebyggande rusmedelsarbete EHYT i ett pressmeddelande.
Företagshälsovård eller privat hälso- och sjukvård har inte beaktats i undersökningen. Alkohol orsakar även kostnader för andra tjänster, såsom socialvård, barnskydd, polis och domstol.
I juni liberaliserades den finska alkohollagen genom att tillåta försäljning av alkoholhaltiga drycker upp till 8 volymprocent i matbutiker. Regeringen vill ha enklare alkoholregler, men läkaren Emma Kajander är kritisk till ändringen som hon menar göra alkohol mer tillgänglig och riskerar leda till fler hälsoproblem och högre kostnader för bland annat hälsovården.
– Det är något som vi inte alls har råd med, säger hon till Yle.