Legalisering en säkerhetsrisk på jobbet

SOMERS, USA. Större risker i arbetslivet är en mer okänd effekt efter legaliseringen av marijuana.  En amerikansk studie har nu undersökt det i delstater som legaliserat och kom fram till att olycksfall bland yngre anställda ökat. Samtidigt tvekar många arbetsgivare att fortsätta med drogtestning av sin personal.

Det är i en studie publicerad i Jama Health Forum som frågan undersökts och kommit fram till att det skett en ökning av olycksfall bland anställda 20 till 34-åringar. [1]

Användning av marijuana har ökat i de delstater som legaliserat drogen. Det visar bland annat en studie som gjordes då tio av delstaterna hade legaliserat för nöjesbruk. Ökningen i de delstaterna var 25 procent för vuxna och tio procent för tonåringar.[2] (Idag har 24 delstater legaliserat cannabis för nöjesbruk).

Docent Li Ling. Foto: Univ Wisconsin-Madison

Trots det har de bredare aspekterna i samhället med ökad användning inte blivit undersökta. Det menar ett forskarlag från tre USA-universitet med Li Ling som första författare. Hon är docent i ekonomi vid University of Wisconsin där hon undervisar och forskar om hälsoekonomi i arbetslivet.[3]

Två arbetshypoteser
Hennes grupp har därför undersökt sambandet mellan legalisering av cannabis och skador på jobbet bland 20 till 34-åringar. Forskarna utgick från två möjligheter.
Den ena var att legaliseringen innebär fler arbetsskador eftersom ökad marijuanaanvändning minskar de anställdas kognitiva (intellektuella) funktioner eller fungerar som en inkörsport till tyngre droger.

Den andra arbetshypotesen var tvärtom att den kan leda till färre skador. Sambandet skulle då vara att marijuana används som smärtlindring, vilket kan minska arbetsplatsolyckorna eller att cannabis ersätter bruk av alkohol eller opioider.

Ökning bland yngre anställda
När studien genomfördes hade 13 delstater legaliserat cannabis. Forskarna använde data om arbetsskador från Bureau of Labor Statistics (enhet under USA:s arbetsmarknadsdepartement) för att bedöma antalet arbetsskador per 100 heltidsanställda och per 100 personer, i båda fallen för de i åldrarna 20 till 34 år.

Efter justering av bidragande faktorer kan man utläsa att antal skador ökade med 9,6 procent efter legaliseringen per 100 heltidsanställda. Ökningen var 8,4 procent om man mäter per 100 personer.  Före legaliseringen såg man ingen sådan ökning.

Om man bara inkluderar amerikanska delstater där det finns cannabisbutiker (10 av de 13 delstater som då hade legaliserat), var ökningen 11,9 respektive 10,0 procent. I de tre delstater som legaliserat utan butiker såg man ingen ökning.

Forskarna menar att deras resultat stämmer överens med hypotesen att den ökade marijuanakonsumtionen efter legaliseringen medför att fler unga anställda får kognitiva nedsättningar.

Äldre arbetstagare
För äldre arbetstagare blir resultatet annorlunda. Åtminstone visar tidigare forskning, som Ling Li hänvisar till, en nedgång i arbetsskadeersättning och icke-traumatiska skador efter legalisering i åldrarna 40 till 62 år.[4] Enligt den studien kan tillgången till marijuana på olika sätt ha hjälpt äldre arbetare att hantera smärta.

Li och hennes medarbetare menar därför att effekterna i arbetslivet kan skifta mellan arbetstagare i olika åldrar. I genomsnitt hade knappt fyra år förflutit efter legaliseringen i deras studie, vilket innebär att resultaten är begränsade till en ganska kort period.

Säkerhetsrisker i arbetslivet
En faktor som inte tas med i studien är att legaliseringen på vissa håll medfört begränsningar i att drogtesta anställda. I Kalifornien är det till exempel förbjudet från och med i år att avskeda anställda som använt marijuana utanför arbetstid så länge det inte påverkar arbetsförmågan, vilket kunde ske tidigare.

Från arbetsgivarhåll är man bekymrad. Visserligen kan man drogtesta vid en anställningsintervju, men då det samtidigt är brist på arbetskraft i många branscher väljer marijuanarökare att välja en annan arbetsplats i stället.

”Vi har fortfarande nolltolerans”, säger John R. Anderson i en intervju i affärstidningen Risk & Insurance.
Anderson, som är vice VD och medicinsk chef för företagshälsobolget Concentra, påpekar att många företag ändå tvekar att använda slumpvisa drogtester i de delstater där marijuana är tillåtet. Man vill inte missa arbetskraften.

För arbetsgivare kan det här leda till säkerhetsproblem, menar Anderson. Anställda som använder marijuana kan komma påverkade till jobbet och utsätta sig själv och andra för skaderisker. [5]


• Referenser:
[1] Li et al (2024). Recreational Marijuana Legalization and Workplace Injuries Among Younger Workers | Health Policy | JAMA Health Forum, 2024;5(2).
[2]  Hollingsworth et al (2022). Comparative Effects of Recreational and Medical Marijuana Laws on Drug Use among Adults and Adolescents | The Journal of Law and Economics: Vol 65, No 3 (uchicago.edu)

[3] Ling Li | UW-Parkside (uwp.edu)

[4] Abouk et al (2023). Pain Management and Work Capacity: Evidence From Workers’ Compensation and Marijuana Legalization. Journal of Policy Analysis and Management – Wiley Online Library
[5] DuChene et al (2023). How to Keep Your Workplace Safe in the Age of Legal Cannabis. Risk & Insurance 25 sept 2023.

Annonser