Åtal för systematisk alkoholsmuggling

En man misstänks att med lastbil gjort 186 resor mellan gränsbutiker i Tyskland till Sverige via Öresundsbron. Han åtalas nu för grov alkoholsmuggling genom att sammanlagt fört in över 87 000 liter alkoholdrycker och sålt vidare.


Ett åtal om misstänkt grov smuggling av alkohol lämnades till Malmö tingsrätt i torsdags mot mannen. Även nio misstänkta köpare åtalas för olovlig befattning med smuggelgods.

I lastbilslasten smugglades stora mängder alkohol. Foto: Tullverket

Resorna ska ha gjorts mellan januari 2018 och juni 2021, enligt tullen. Totalt ska han under de många turerna i den legala lastbilslasten även fört in totalt 74 200 liter öl, 4 813 liter vin, 4 205 liter sprit och 3 900 liter cider och illegalt sålt vidare.

– Det här är organiserad brottslighet i form av systematisk smuggling av alkohol som vi har stoppat, säger Sofia Wall, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning syd i ett pressmeddelande.

Enligt utredningen har mannen – som är hemmahörande i Malmö – fått minst 1,3 miljoner kronor i kontanter och Swishbetalningar för alkoholen.

Han riskerar om han fälls för grov alkoholsmuggling flera års fängelse. Han ska dessutom även betala 1,6 miljoner kronor i restskatt grundat på den oskattade alkohol han uppges fört in och sålt vidare, enligt tullen.

Annonser