Dom: spelmissbrukare nekas skadestånd

En person som under en period spelat stora summor på online-spel hos bolaget Betsson förlorade uppåt fem miljoner kronor. Men Uppsala tingsrätt nekar honom skadestånd i det uppmärksammade målet och anser inte att speljätten utnyttjat hans spelberoende.

Mannen hade stämt Betssons spelbolag och begärt cirka fem miljoner kronor i skadestånd – för avtalsbrott och för att tillräckligt aggressivt ha utnyttjat hans spelberoende.

Betssons spelbolag

Men Uppsala tingsrätt håller inte med i domslutet häromdagen:
”Enligt tingsrättens bedömning har spelaren, som var s.k. VIP-kund hos bolagen, spelat på ett sätt som indikerade att han hade spelproblem. Det har dock inte ansetts tillräckligt för att förklara avtalen om spel ogiltiga”, enligt tingsrättens pressmeddelande.

Mannen som är i 40-årsåldern och bor i Uppsala län ingick åren 2016 till 2019 totalt 6 740 spelavtal med BLM, respektive 1554 avtal med NGG, som båda tillhör Betssongruppen med kontor i Malta.

Han spelade under åren flitigt på vadslagning på resultat i sportarrangemang och travlopp. Totalt spelade han för cirka 60 miljoner kronor, dels med egna pengar, dels med vinster och bonusar från spelbolagen.

– Det var okontrollerat spel på dygnets alla timmar alla dagar i veckan på alla sorters spel. Till exempel kunde jag lägga 100 000 kronor på ett spel vid midnatt på fjärde divisionens tennis i Sydamerika, berättar han för SVT.

Men han förlorade mer än han vann. Och spelade bort nära fem miljoner kronor av egna pengar som han vill ha tillbaka i skadestånd. Han menar att han var spelberoende innan och att han hos Betsson drogs in i allt allvarligare spelmissbruk, att jämställa med sjukdom. Något spelbolagen lätt borde upptäckt.

Men Uppsala tingsrätt anser alltså att spelbolagen inte gjort något som kan läggas till grund för ett skadestånd.

Betssons skriver i ett mejl till SVT:
”Det är positivt att rätten håller med oss i vår initiala bedömning av målet som i allt väsentligt rör tiden före omregleringen av den svenska spelmarknaden. Det är, då som nu, alltid viktigt att erbjuda en säker plattform för spel och att säkerställa att kunderna spelar av rätt anledning – i underhållningssyfte. Detta är något som våra dotterbolag kommer fortsätta lägga mycket tid, resurser och fokus på. ”

Nu måste mannen istället betala Betssons bolags advokatkostnader på cirka 1,3 miljoner kronor. Om han inte överklagar domen till nästa instans – hovrätten.

Tema: Spelproblem

1 januari 2019, infördes ny spellag och gamla spelmonopolet försvann. En avreglerad marknad, men där aktörer måste ha licens, betala skatt, och följa vissa regler för att ”en sund och säker spelmarknad” sköts. Spelinspektionen ska bevaka konsumenters intressen och att lotterier, kasinospel och annan spelverksamhet följer lagen.

Uppåt 170 000 svenskar är spelberoende. Ett problem som många liknar vid substansmissbruk.• Besök sidan Spelprevention. Landets första professur om spelberoende har inrättats vid Lunds Universitet.
”Målet för samhällets insatser mot spelberoende är att minska skadeverkningarna av överdrivet spelande.”
Bild: Skärmdump från Svenska Spel

Läs mer

Annonser