Singapore: avrättad för smugglat 1 kilo cannabis

SINGAPORE En 46-årig man avrättades i onsdags genom hängning efter dömts för att ha smugglat ett kilo cannabis för flera år sedan. Dödsstraffet kritiseras av FN och människorättsaktivister.

Medborgaren Tangaraju Suppiah, med indiskt ursprung, dömdes 2017 för att 2013 medverkat i smuggling av 1 017 gram cannabis. Tröskeln för dödsstraff går vid ett halvt kilo narkotika i stadsstaten som är känd för sina hårda narkotikalagar, rapporterar Reuters.

Hans familj och människorättsaktivister hade vädjat om nåd för honom. Även resebolagsmiljardären Richard Branson – känd motståndare mot dödsstraff – hade kritiserat beslutet och menat att brottsdomen inte följde normerna då Suppiah inte var i närheten av drogerna när han greps.
Även kritik har framförts mot att han varken hade advokat eller tolk i de första polisförhören som gjordes på engelska.

Men president Halimah Yacob avvisade dessa vädjanden och i onsdags morse verkställdes dödsdomen.
Ifjol avrättades elva personer i Singapore för narkotikarelaterade brott. Landets hårda narkotikastraff kritiseras av såväl FN:s kontor för mänskliga rättigheter, som organisationerna Human Rights Watch och Amnesty.

Singapores regering uppger dock att dödsstraffet har en avskräckande effekt mot narkotika och att merparten av invånarna stöder denna politik.

Republiken Singapore är Asiens näst minsta land med drygt 5,5 miljoner invånare, blev självständigt från Malaysia 1965. En rik önation med marknadsekonomi och en tidigare socialkonservativ politik, kineser utgör cirka 76 procent och malajer cirka 14 procent av befolkningen, enligt Wikipedia.

Annonser