Snus försvårar rökstopp

TROMSÖ Den som snusar har svårare att lyckas med att sluta röka. Det är slutsatsen i en norsk undersökning av personer som ingick i internetbaserade sluta-röka-program.


– Våra resultat visade att de som snusade hade större sannolikhet att inte kunna sluta röka jämfört med de som inte snusade, säger professor Inger Torhild Gram i ett pressmeddelande. 

Undersökningen har använt data från en tidigare studie av rökare som ingick i en internettbaserad insats för att sluta röka, där personerna som ingick fick olika insatser. Forskarnas har nu analyserat data från den studien för att se vilka bakgrundsfaktorer som har samband med att personen slutat röka. En av de bakgrundsfaktorer som ingått i undersökningen är pågående snusning.

– Det är viktigt att informera om att snusning ger mindre chanser att lyckas. Det är precis tvärtom mot vad vi har hört i många år, säger Gram.

Ett vanligt argument mot insatser mot snus och mot det snusförbud som finns inom EU är att snus kan ersätta cigaretterökning och därmed minska de medicinska skadeverkningarna.

Förutom att snusare har svårare att sluta röka kommer undersökningen fram till att kvinnor och personer med högre utbildning har större sannolikhet att lyckas fortsätta låta bli att röka sex månader efter rökstopp, än män och personer med kortare utbildning.

Hela undersökningen kan läsas här: Factors associated with predictors of smoking cessation from a Norwegian internet-based smoking cessation intervention study

 

Annonser