Nu köper norrmän mindre alkohol i Sverige

Gränshandeln med alkohol har återvänt, men norrmännen handlar betydligt mindre än före pandemin i Sverige, visar ny CAN-rapport.

Foto: Drugnews

I rapporten från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning beräknas norsk gränshandel med alkohol sedan 2016. Detta utifrån köp med norska betalningsmedel i Systembolagets butiker, samt hos systemombud i de 23 svenska gränskommunerna.

Under 2020 och 2021 ledde pandemirestriktioner till en kraftig nedgång av gränshandeln. Den ökade ifjol igen, men inte till samma nivåer som före pandemin. 2022 handlade norrmännen 1,9 miljoner liter alkohol, omräknat i ren alkohol i Sverige, jämfört med 2,6 miljoner liter 2019. Det utgör 3,6 procent, respektive 5,3 procent av Systembolagets totala alkoholförsäljning.

– Att gränshandeln inte nått tidigare nivåer har förvånat mig, men kan bero på ökade bränslekostnader, alltså blivit dyrare för norrmän att resa till Sverige och handla. Men kanske även nya vanor har etablerats under pandemin, att man handlar mer på hemmaplan, samt att prisskillnaderna på detaljhandelsvaror har minskat, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN och rapportförfattare, till Drugnews.

Ulf Guttormsson, CAN. Foto: Eveline Johnsson

Den norska gränshandeln totalt har minskat rejält från 2019 till 2022, från cirka 15 miljarder norska kronor till tio miljarder i fjol, enligt norska Statistiska centralbyrån. De norska alkoholköpen i Sverige stannade vid ungefär 1,5 miljarder svenska kronor ifjol.
Men att Systembolaget sålde mindre till norrmännen ifjol, ”jämnas ut” av att även svenskar handlar mer alkohol på hemmaplan numer, enligt Guttormsson.

Alkohol och tobak är klart billigare i Sverige jämfört med Norge. Sprit är cirka 33 procent billigare, vin cirka 40 procent billigare och öl kostar mindre än hälften, enligt prisjämförelser mellan ländernas alkoholmonopol Systembolaget och Vinmonopol.

Men enligt rapporten så utgör alkohol bara en begränsad del av den totala norska gränshandeln. Olika livsmedel (t.ex. ägg, kött, mejerivaror), godis, läskedrycker handlas mer före alkohol och tobak, enligt en beräkning från HUI 2019. Men sedan dess har en särskild sockerskatt tagits bort.

Det är till Strömstads kommun som över hälften av de norska inköpsresorna går. Där har en systembutik öppnat nära gränsen. Det systemombud (en Coop-butik) som förmedlar mest alkohol till norrmän finns i jämtska Storlien, enligt Ulf Guttormsson på CAN.

Av norska gränsköpen av alkoholdrycker utgör vin ungefär hälften och därefter öl. En begränsning är att norska invånare bara skattefritt får föra in en liter starksprit, tre liter vin och två liter starköl.

• Fotnot: CAN-rapporten ”Norsk gränshandel med alkohol i Sverige 2016–2022” (pdf-fil, 23 sidor).

Annonser