19 gripna av svensk och spansk polis

Svensk och spansk polis, tillsammans med Europol, har avslöjat ett svenskt kriminellt nätverk som smugglat stora mängder narkotika mellan Spanien och Sverige. Sammanlagt har 19 personer gripits.

Operationen inleddes enligt den spanska polisen i Sverige mellan 2019 och 2020, i samband med en förundersökning om grov penningtvätt. I den blev det möjligt att identifiera de ansvariga för ett nätverk med narkotikahandel mellan Spanien och Sverige, där flera av nätverkets medlemmar var bosatta i den spanska provinsen Alicante.

– Svensk polis har en mycket god och nära samverkan med spansk polis och Europol, vilket leder till operativa framgångar både i Sverige och Spanien. Internationell samverkan är avgörande för att på allvar förhindra den organiserade brottslighetens utbredning i Sverige, säger Sofie Holmqvist, biträdande enhetschef på nationella operativa avdelningens utredningsenhet i en kommentar.

Narkotikan har smugglats i lastbilar och har gömts i specialbyggda lådor i den lagliga lasten. Tre transporter från Spanien har stoppats. I den första beslagtogs 250 kilo cannabis i Göteborg, i den andra upptäcktes 300 kilo cannabis i Stockholm och i den sista beslagtogs 162 kilo marijuana i Bordeaux.

– Vår teori är att detta har pågått under lång tid, kanske under flera år, säger Mats Johansson, biträdande gruppchef vid spaningssektionens utredningsgrupp i region Väst

I februari i år greps fyra av organisationens medlemmar i Sverige. Efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats kunde ytterligare en person gripas i Spanien.

Spansk polis startade även en egen utredning, parallellt med den svenska. I Spanien identifierades ett litauiskt nätverk som användes för logistik och transport av narkotikan till Sverige och andra länder. Det var i Spanien som det litauiska nätverket gömde narkotika bland laglig last.

Film från tillslag mot cannabisodling. Foto:  Policía Nacional.

Spansk polis har sedan ingripit mot ytterligare individer som misstänktes ingå i det litauiska nätverket. Vid ett ingripande anträffades 44 kilo marijuana som låg gömt i den lagliga lasten på en lastbil. Vid efterföljande husrannsakningar anträffades en inomhusodling med 250 marijuanaplantor i Alicante-området i Spanien. Sammanlagt har 19 personer gripits både i Sverige och Spanien, varav 14 personer under 2022–2023.

Enligt Sveriges Radios ekoredaktion sitter sammanlagt 13 personer häktade i Sverige, varav sex är litauer och resten svenska medborgare.

Annonser