Åtal för smuggelförsök vid Öresundsbron

En man i 25-årsåldern har åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han misstänks försökt via Öresundsbron smuggla 25 kilo amfetamin och stora mängder narkotikaklassade tabletter värt cirka tio miljoner kronor på gatan.


Det var i slutet av november i fjol som tullen fattade misstankar då en chaufför av en biltransportbil uppgav att han skulle till Stockholm för att inhandla begagnade bilar som han sedan skulle frakta till Serbien.

Vid en kontroll av ekipaget så hittades flera narkotikasorter en specialbyggd låda under fordonet. Där fanns 25,1 kilo amfetamin i märkta påsar, nära 249 000 tabletter narkotikaklassade läkemedel ksalol (alprazolam, använd i medicinen som ångestdämpande) och därtill 985 ecstasypiller. Sammanlagt värt 9,7 miljoner kronor i missbrukarled.

Nära 250 000 narkotikaklassade tabletter hittades i specialbyggd låda. Foto: Tullverket

– Det här är stora mängder narkotika och ärendet visar på vikten av att ha tulltjänstemän på plats. Deras kompetens och observationsförmåga i stunden när det gäller att välja ut ett fordon för noggrannare kontroll är ovärderlig, säger Erik Friberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning syd, i ett pressmeddelande.

Mannen åtalades i måndags vid Malmö tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han förnekar brott, men om han fälls är straffvärdet uppåt sex års fängelse.

Annonser