Norge diskuterar skärpt tobakspolitik

OSLO Norge diskuterar att skärpa landets tobakspolitik ytterligare. Ett av förslagen som är med i diskussionen är en gradvis höjd åldersgräns, uppger tidningen VG.


I vår ska den norska hälsoministern Ingvild Kjerkol presentera en folkhälsorapport för det norska stortinget, där regeringen bland annat ska presentera en ny tobaksstrategi. Nu uppger tidningen VG att en av de åtgärder som diskuteras inom regeringen är ett livslångt tobaksförbud för kommande generationer genom en gradvis höjd åldersgräns.

Det är dock ett förslag som avvisas av vice gruppledaren för Senterpartiets stortingsgrupp Geir Pollestad.
– Det är inte aktuellt för Senterpartiets stortingsgrupp att stödja ett förbud mot snus och tobak, säger Pollestad till VG.

Hans partikollega och Senterpartiets hälsopolitiska talesperson Hans Inge Myrvold är dock tydlig till VG att han vill se en skärpning av tobakspolitiken, och är den som berättat för VG om de frågor som diskuteras.

Andra åtgärder som diskuteras i regeringen är förbud mot smaksatt snus och ytterligare rökfria platser.

Even A. Røed som är stortingsrepresentant för det andra regeringspartiet Arbeiderpartiet och sitter i hälso- och omsorgsutskottet vill inte gå in på vilka förslag som övervägs.

– Vi arbetar med en tobaksstrategi som syftar till att minska tobaksskadorna i samhället. Det viktigaste den kan göra är att förhindra att fler börjar använda tobak, säger han till VG.

• Norges regering är en minoritetsregering bestående av Arbeiderpartiet och Senterpartiet.

Annonser