Almedalens återkomst?

Idag, söndag den 3 juli, inleddes den första Almedalsveckan sedan pandemin stängde ned den typen av arrangemang för drygt två år sedan. Men när arrangemanget nystartar är det är ett annat Almedalen vi möter.


Veckan har blivit kortare och är slut redan på torsdagen. Alla partiledare kommer och talar från den klassiska scenen, men de flesta dagarna delar två partier på utrymmet – en partiledare talar redan vid 11 och den andra vid den klassiska tiden klockan 19.

Almedalen i Visby. 

Antalet aktiviteter i form av seminarier, träffar och liknande har också minskat kraftigt. Flera arrangörer inte alls närvarande på samma sätt som tidigare. Nykterhetsrörelsen har till exempel bantat sitt deltagande betydligt och någon samlad mötesplats som tidigare år finns det inte.

Alla arrangörer verkar inte heller uppfattat den förändring som gjorts när det gäller politikertalen. Ett antal arrangörer genomför aktiviteter klockan 11, samtidigt som en partiledare talar.

Även om antalet arrangemang sjunkit, finns fortfarande väldigt mycket för den samhällsintresserade i Almedalen och även för den som är intresserad av beroendefrågor och alkohol- och narkotikapolitik. Det kommer till exempel att diskuteras på vilket sätt som artificiell intelligens kan bidra till beroendevården. Ett seminarium som arrangeras av Uppsala universitet. Men det är också möjligt att få höra hur man kan tackla tobak i tandvården eller hur man kan få fler utsatta barn att ta del av den hjälp som finns i form av stödgrupper.

Vi får se om den kommande veckan blir Almedalsveckans återkomst eller det sista försöket att rädda en unik politisk företeelse som tiden sprungit förbi.

Men en sak är säker – Drugnews rapporterar självklart från vad som händer i Almedalen.

Annonser