Thailand närmare att tillåta cannabis

BANGKOK Thailand tar fler steg mot att avkriminalisera cannabis. Från torsdag blir det tillåtet att odla cannabis hemma med låg rushalt och för medicinskt bruk. Men flera frågor återstår.


Landets folkhälsominister meddelade i tisdags att cannabis med låg psykoaktiv halt (max 0,2 THC) tas bort från narkotikalistans kategori 5, där även heroin, andra droger och läkemedel finns. Thailand var första land i regionen att 2018 tillåta medicinsk användning av marijuana och nu ska kommersiell odling följa efter.

Minister Anutin Charnvirakul . Foto via wikipedia

– Cannabis har faktiskt flera medicinska fördelar, och skiljer sig inte från andra örter, och vi gör vårt bästa för att det thailändska folket ska få ta del av både de medicinska och ekonomiska fördelarna från det, sa folkhälsominister Anutin Charnvirakul som även är vice premiärminister på en presskonferens, enligt TT och Associated Press.

Enligt regeringen är syftet att lätta på cannabisregler och lyfta medicinska fördelar med växten, öppna för alternativ behandling av vissa besvär, och stödja en ”grön ekonomi”. Thailand har under covid-pandemin tappat turister och intäkter och regeringen hoppas att en cannabisindustri kan bidra till en växande ekonomi.

I februari annonserade regeringen att hemodling ska tillåtas, forskning och entreprenörer uppmuntras och nyligen delade staten ut en miljon cannabisfrön för att få fart på hemodlingen.

En ny lag för cannabiskontroll håller på att tas fram, men hemodlare ska redan nu registreras sig på jordbruks- och läkemedelsmyndigheten och importörer av frön måste begära tillstånd.
Produktion, försäljning och innehav för kommersiellt bruk av cannabis är fortsatt reglerat och tillåts endast för medicinskt bruk, kosmetika och i matprodukter.

Förbud gäller fortsatt för bruk som nöjesdrog, och att röka cannabis på offentlig plats kan leda till böter eller fängelse i högst tre månaders, enligt Bangkok Post som gått igenom det nya juridiska läget.

Aktivister hoppas att de nya cannabisreglerna för medicinskt och hushållsbruk ska följas av steg mot en legalisering och uppmjukning i synen på droger i regionen, där narkotikahantering länge varit tabu och ofta lett till hårda straff.

Annonser