Sju män åtalas i stort amfetaminmål

Sju män åtalas vid Örebro tingsrätt misstänkta för del ett av de största amfetaminärendena i landet gällande framställning och försäljning. Ligans mål var att tillverka 1,2 ton amfetamin i ett hus i Askersunds kommun.

Det är tre svenskar och fyra polacker som åtalas i den stora härvan misstänkt för synnerligen grova narkotikabrott och synnerligen grova narkotikasmuggling.

De ska ha medverkat till import av amfetaminolja som sedan använts vid tillverkning av stora mängder amfetamin i ett hus i Olshammar i Örebro län under tiden juli till december 2020, enligt åtalet.

Ursprungligen gjordes ett beslag i en bil med 60 kilo amfetamin som kom från huset i Olshammar. I december 2020 gjorde polisen efter en kortare tids spaning tillslag mot huset där utrustning och mer narkotika hittades.

En maskin för hantering av narkotikan hittades i huset. Foto: Polisen

Utredningen visar att ligan tillverkat minst 530 kilo amfetamin i huset, varav 452 kilo sålts vidare till ett trettiotal köpare i Sverige. Omkring 80 kilo amfetamin togs i beslag, inklusive det i bilen. Dessutom hittades även 50 liter amfetaminolja i huset.

Fyra polacker har gripits i olika omgångar och tre svenskar. Ytterligare en svensk är häktad i sin utevaro men ej ännu gripen. Tre svenskar tros ha varit huvudmän i härvan, som är den av de största i sitt slag.

– Enligt vår uppfattning är bevisläget gott och en avgörande omständighet för att åtal av personer i toppskiktet av organisationen har kommit till stånd har varit Anom-material från den amerikanska operationen Trojan Shield, tillsammans med ett stort beslag av amfetamin och amfetaminolja, säger chefsåklagare Karin Lindell som varit förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Den kriminella organisationen ska ha sålt största delen av det tillverkade i landet och gjort vinster på cirka tio miljoner kronor under den begränsade tiden. Men målet var att komma upp i tillverkning av 1,2 ton centralstimulerande amfetamin i månaden, ”vilket de var på god väg att komma upp i, när vi gjorde tillslaget”, berättar utredningsledaren Andreas Börjesson på polisen för SVT Örebro.

Förutom chattar finns teknisk bevisning, beslag och spaningsuppgifter, enligt åklagaren.

De åtalade männen är i åldrarna 30 till 67 år och samtliga nekar till brott. Rättegången inleds 9 juni och beräknas hålla på minst två veckor.

Del av amfetamin-beslaget i Olshammar. Foto: Polisen

Annonser