Tyskland legaliserar redan i sommar?

BERLIN Tysklands hälsominister Karl Lauterbach i nya trepartiregeringen uppger oväntat att han vill påskynda en legalisering av cannabis och få med det redan i sommarens lagstiftningsarbete.

Karl Lauterbach (socialdemokrat SPD) säger till tidningen Handelsblatt att han vill utnyttja den avtagande coronapandemin till att ta tag i projekt som fördröjts, såsom hälsoreformer, digitalisering av recept och tidigarelägga legalisering av cannabis. Detta då sjukförsäkringsbolagens ekonomi är pressad.

Trepartikoalitionen (”trafikljuspartierna” SPD, Die Grüne och liberalerna FDP) deklamerade före regeringstillträdet sent i höstas att de planerade att legalisera cannabis fullt ut. Det vill säga även för nöjesbruk , att ”introducera kontrollerad distribution av cannabis för vuxna i konsumtionssyfte i licenserade butiker”.

När förslag skulle komma om en legalisering var oklart, men nu nämner Lauterbach kanske redan till sommaren. Han har tidigare sagt att han varit emot legalisering med svängt i uppfattning, bland annat efter uppgifter om att andra substanser blandas i cannabis på gatan och han tror att en reglering av drogen som även nöjesdrog kan skydda användarna.

Karl Lauterback. Foto via Wikipedia

– Jag har alltid varit motståndare till legalisering av cannabis, men jag ändrade min ståndpunkt för ungefär ett år sedan, säger han till Handelsblatt.

De tyska regeringspartierna har även börjat överväga att tillåta hemodling av cannabis, som togs bort ur diskussionen ett tag, men nu är tillbaka, enligt cannabisvänliga sajten International Cannabis Business Conference.

Tyskland har svängt rejält om legalisering, även om drogen varit tillåten som medicin några år. Så sent som november 2020 avvisade tyska förbundsdagen ett lagförslag om att tillåta rekreationellt bruk av cannabis.

En ekonomisk utredning om att legal försäljning skulle leda till fler arbetstillfällen och att staten skulle kunna få in flera miljarder euro i skatt har nog bidragit. Men även uppgifter om att medicinska effekter av cannabis skulle kunna avlasta vården och sjukförsäkringsbranschen nämns.

Tyskland är folkrikast i EU och har en stark ekonomi. Flera följer nu vad omsvängningen i drogfrågan kan medföra för andra länder i unionen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) oroas över de tyska planerna att legalisera cannabis.

OROAD justitieminister Morgan Johanson

– Det vore ett mycket stort misstag. Länder som legaliserar riskerar att göra sig själva till centrum för narkotikahandel för hela Europa. Holland är ett sånt exempel, Colorado ett annat i USA, säger han till Drugnews.

Risken att smuggling av cannabis kan ske från vita till svarta marknader inom unionen är uppenbar. Johansson säger att han ska ta upp frågan och uttrycka sin oro för sin tyska justitieministerkollega vid nästa tillfälle de möts.

Annonser