Olaglig tobaksfabrik hittad i Lönneberga

Tullens beslag av vattenpipstobak och annan tobak har ökat senare år. Flera illegala tobaksfabriker har också avslöjats. En sådan hittades nyligen i källare till en villa i småländska Lönneberga.


Det var i december ifjol vid en razzia i villan i Småland som en ”fullskalig tobaksfabrik” avslöjades i källaren. Huset var inte bebott utan nyttjades bara för olaglig tobakstillverkning. För att inte väcka misstankar, så hade ett golvhål öppnats upp i huset och en stege ledde direkt ner till källaren.

Där fanns mängder av råtobak, plåtkar med vattenpipstobak, dunkar med sirap och lamineringsmaskin för att försluta påsar med färdig produkt. Tullen beräknar att flera ton vattenpipstobak har tillverkats i villan.

Två män greps i villan och senare anhölls även hustrun till en av männen som hade roll som fastighetsägare.

Oscar Lindvall. Foto: Tullverket

– Fallet visar med all tydlighet hur välorganiserat det här är och att det finns kopplingar till internationell brottslighet, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef på Tullverkets kontrollavdelning Syd, i ett pressmeddelande.

Han berättar vidare att råvaror och tillbehör kom från olika länder, råtobak från Spanien och tullen hittade falskt förpackningsmaterial från Turkiet och förfalskade skatteetiketter tillverkade i Dubai som skickats till Sverige och villan i Lönneberga.
Den misstänkte huvudmannen tros ha varit inblandad i liknande verksamhet tidigare, men bevisning har då inte räckt till åtal.

Tullens beslag av vattenpipstobak har ökat senare år – ifjol beslagtogs nära 7,4 ton av varan jämfört med 6,3 ton året före. Tre län sticker ut – Skåne, Kronoberg och Stockholm. I Skåne gjordes största beslagen ifjol vid razzior mot olagliga tobaksfabriker och även vid gränsövergångar, färjelägen, postterminaler och i mindre kvartersbutiker.
De som tillverkar vattenpipstobak är ofta illegala invandrare som tvingas arbeta under hälsofarliga förhållanden, enligt tullen.

Vattenpipstobak som smugglats in i landet eller tillverkats här säljs bland annat i mindre butiker och svartklubbar som i strid mot lagen tillåter rökning inomhus. Enligt Oscar Lindvall på tullen är vinstmarginalen stor på sälja oskattad vattenpipstobak, uteblivna skatten är cirka 2 500 kronor per kilo tobak.
Brottet är grov olovlig befattning med punktskattepliktig vara, som har fängelse i straffskalan.

Vattenpipsrökning har en lång historia i kulturer i Asien, Mellanöstern och Afrika. Det var tidigare populärt även bland svenska ungdomar att pröva att röka vattenpipa, varannan i åldrarna 16-29 år hade prövat 2011.
Rökmassan av tobak, honung eller melass blandad med fruktessenser hettas upp med glödande kol och röken filtreras, kyls i vattenbehållare och sugs upp via slang. Vattenpipor är ofta sirligt utsmyckade. Men även måttlig rökning är hälsovådlig, röken innehåller lika mycket kolmonoxid, tjära, tungmetaller och cancerframkallande ämnen som vanlig cigarettrök, enligt 1177.se

Annonser