Honduras fd president utlämnad till USA

TEGUCIAGALPA Honduras expresident Juan Orlando Hernández har utlämnats till USA för att ställas inför rätta för anklagelser om del i narkotikaaffärer och vapeninnehav. Han flögs i torsdags från huvudstaden Tegucigalpa.

Enligt åtalet i en amerikansk distriktsdomstol i New York misstänks den förre presidenten ha samarbetat med några av de största droghandlarna i världen som smugglat tonvis av kokain från Central- och Sydamerika via Honduras till USA.

Juan Orlando Hernández anklagas ha fått miljontals dollar av kriminella i mutor för att underlätta denna drogtrafik. Han misstänks även för innehav av skjutvapen.

– Som framgår i åtalet missbrukade Hernández sin position som president i Honduras från 2014 till 2022 för att driva landet som en narkotikastat, sa USA:s justitieminister Merrick Garland på en presskonferens i torsdags rapporterar Reuters.

Den 53-årige Hernández lämnade sin post i januari efter åtta år som president. I februari greps han i sin bostad på begäran av den amerikanska regeringen och har suttit häktad sedan dess.

Han sattes i torsdags i handbojor på ett väntande flygplan ägt av amerikanska narkotikapolisen DEA och flögs till New York där han under fredagen ska börja utfrågas av domare, enligt justitiedepartementets pressmeddelande.

Hans bror Tony Hernández dömdes i mars ifjol till livstids fängelse i USA för narkotikasmuggling, enligt AFP. Expresidenten själv har förnekat alla anklagelser och kännedom om narkotikapengar.

Annonser