Vistelseförbud för kriminella ska utredas

Regeringen beslutade i torsdags om tolv propositioner för att bekämpa gängkriminalitet. Dessutom ska man utreda om personer i gängkriminella miljöer kan förbjudas vistas i vissa utsatta områden.


Syftet med vistelseförbud – som Danmark redan har infört – är att förbjuda exempelvis gängkriminella eller som säljer droger att uppehålla sig i vissa zoner. Även utan att de dömts för brott.

– Man kan idag beläggas med vistelseförbud om man är villkorligt frigiven. Men det finns inte som självständig påföljd. Vi vill att man i ett mycket tidigare skede, när man är dömd till vissa brott, också ska beläggas med fotboja så att man inte får lov att uppehålla sig på vissa platser, sa justitieminister Morgan Johansson (S) på en presskonferens, rapporterar TT.

Det är något som rikspolischefen och delar av oppositionen redan föreslagit och hänvisat till att de är förebyggande i Danmark.

I torsdags beslutade regeringen även om tolv propositioner för att stoppa brott från kriminella gäng. Det handlar bland annat om skärpa straff för knivbrott, förbjuda anonyma kontantkort till mobiltelefoner, pröva system med kronvittnen, bättre skydda vittnen, skärpa straff för mened och ökad kontroll av de som avtjänar straff med fotboja.

Bakgrunden till straffskärpningar och satsningar på rättsväsendet är den allvarliga utvecklingen med fler skjutningar och sprängningar. Idag är över 7 000 personer frihetsberövade i Sverige och fler än någonsin ”har burats in”, enligt Morgan Johansson.

– Det är inget sprinterlopp
det här, utan ett maratonlopp. Det handlar om att vara uthållig och succesivt förbättra rättsväsendets möjligheter att möta utmaningarna, sa han under pressträffen.
Flera av förslagen är med i regeringens 34-punktsprogram mot gängbrott, men vistelseförbudet är en åtgärd vid sidan av.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser