Dansk plan mot tobak och alkohol

KÖPENHAMN Bilden av danskar som röker och dricker mycket öl kan komma ändras. Danska regeringen vill med ny hälsoreform få rökfria framtida generationer genom totalt säljförbud av cigaretter till personer födda 2010 och senare. Och höja åldersgränsen från 16 till 18 år för att få köpa öl och vin.

Förslagen presenterades i tisdags vid en presskonferens med hälsominister Magnus Heunicke (S).

Hälsominister Magnus Heunicke

– Det här förslaget innebär ett paradigmskifte för våra förebyggande insatser, sa hälsoministern, rapporterar Expressen.

Idag gäller 18 år för att få köpa tobak och e-cigaretter, men bland danskar mellan 15 och 29 år röker i alla fall 31 procent. Och tobaken kräver varje år 13 600 liv och beskrivs som ett ”enormt hälsoproblem” i landet.

Nu vill danska regeringen med revolutionerande regler försöka uppnå rökfria generationer.

De som är födda 2010 och senare (dvs 12 år och yngre idag) föreslås aldrig få köpa tobak – inspirerad av Nya Zeeland som ska pröva en liknande väg (säljförbud till unga födda efter 2008) – för att landet så småningom ska bli helt rökfritt. Och undvika alla framtida relaterade skador och dödsfall.

Danmark har överlag fler unga rökare och även fler unga dricker mer alkohol, jämfört med i övriga Europa. Landet har redan skärpt tobaksregler, höjt cigarettpriser och förbjudit rökning kring skolor.

Regeringen är också oroade över ungas ”häftiga ruskultur” och vill öka tryggheten genom begränsa alkoholförsäljning nattetid i vissa områden. Nu vill regeringen även minska ungas drickande genom höja åldersgränsen från 16 till 18 år för att få köpa öl och vin under 16,5 alkoholprocent. För starksprit gäller 18 år.

Enligt Niels Sandø på Sundhetsstyrelsen behövs särskilt fokus på ungas alkoholkonsumtion som är en av de högsta i Europa. I ett pressmeddelande säger han att ”vi vet att riskerna för olyckor, våld och oönskat sex ökar för unga som dricker stora mängder alkohol” och det kan påverka deras minne och inlärningsförmåga.

Men Danmark har en socialdemokratisk minoritetsregering som behöver stöd från andra partier i folketinget för att få genom hälsoreformen. Dansk Folkeparti ställer sig dock genast emot att höja inköpsåldern för köpa vin och öl.

– En 16-åring ska kunna dricka en öl. Vi bör istället arbeta för att dagens regler efterlevs. Idag kan de unga lätt få tag i starksprit även om lagen säger att de inte kan köpa det, säger Jens Henrik Thulesen, partiets talesperson i hälsofrågor till danska TV2.

Annonser