Barnskötare dömd för drogsmuggling

En kvinnlig barnskötare i Malmö har dömts till 2,5 års fängelse för grov narkotikasmuggling och narkotikabrott efter att stoppats i en tullkontroll vid Öresundsbron med nära tio kilo hasch i bilen. I bilen fanns även ett litet barn.

Foto: Drugnews

Det var 14 maj i fjol som tullpersonal vinkade in den 33-åriga kvinnan till kontroll vid Lernacken när hon och hennes tvåårig son kom från Danmark. Hon tryckte dock gasen i botten på bilen, men polis lyckades stoppa henne efter någon kilometer och återförde bilen för kontroll, rapporterar Sydsvenskan.

I bilen fanns närmare tio kilo hasch i en kartong i bakluckan. I kvinnans lägenhet i Malmö hittades senare ytterligare nära ett kilo hasch och utrustning som våg och zip-plastpåsar. Kvinnan greps och satt häktad över sommaren innan hon åtalades.

Nu har Malmö tingsrätt dömt henne till 2,5 års fängelse för grov narkotikasmuggling och narkotikabrott. Kvinnan uppgav att hon hade ekonomiska problem efter att en tidigare pojkvän tagit sms-lån i hennes namn, och som hon hoppats lösa med att ”hämta en sak i Danmark”. Hon uppgav även att uppdragsgivarna – som hon inte namngett – hotat och uppmanat henne ”ta med barn i bilen” vid smugglingen och har efteråt därför hävdat nödvärn.
Men vid kontrolltillfället sa hon inget om hot och verkade inte rädd, enligt tullpersonalen.

”Sammantaget menar tingsrätten att NNs mycket vaga och detaljfattiga uppgifter om att hon skulle ha utsatts för ett hot inte är tillräckligt för att konstatera att hon i samband med smugglingen av narkotikan handlat i nöd. Hon ska därför dömas för narkotikasmuggling som, med hänsyn till mängden narkotika, är att bedöma som grov”, står det i domen.

Malmö tingsrätt bedömer straffvärdet
för brottet till tre års fängelse, men har kortat det några månader efter vägt in risken att kvinnan efter domen kan förlora sitt arbete som barnskötare. Malmö stad ska nu göra en samlad bedömning om hennes framtida anställning.

Annonser