Ännu en dödlig skjutning i Kalmar

En man i 25-årsåldern har avlidit efter skottskadats i Kalmar på söndagskvällen. Polisen utesluter inte att mordet kan kopplas till tidigare skjutningar i staden – en konflikt pågår mellan kriminella gäng, delvis om narkotikahantering.

Mannen hittades vid 21-tiden på söndagskvällen i stadsdelen Ängö, ganska centralt i Kalmar, efter att många boende hade larmat om hört skottlossning i området. Han fördes till sjukhus, men livet gick inte att rädda.

25-åringen är inte tidigare känd för våldsbrott, enligt polisen. Men det pågår en konflikt bland kriminella i stadsdelen Norrliden i staden. Och polisen utesluter inte att söndagens mord är relaterat till tidigare skjutningar.

KALMAR. Två dödliga skjutningar på kort tid.

På bara en månad har fem skottlossningar inträffat i Kalmar, varav en tidigare med dödlig utgång inträffade natten till 11 februari då en 22-årig man hittades skjuten.

– Det är en konflikt som pågår mellan två kriminella grupperingar. En del av konflikten handlar om droghantering och marknad, sedan kan det vara att man har en konflikt även av någon annan anledning, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till TT.

Chefen för lokalpolisområde Kalmar, Olof Bråve, uppger att polisen ökat trycket mot de kriminella i stadsdelen Norrliden vilket gjort att ”de flyttar sina brott, verksamhet och möten till platser utanför Norrliden”.
Och tre gånger fler poliser rör sig ute dygnet runt efter att skjutningar ökat.
– Och vi kommer att öka trycker på de kriminella. Vi har även tillfört resurser på utredningen. Det här kommer inte att bli något nytt normalläge i Kalmar, säger Olof Bråve till SVT Småland.

Ingen misstänkt för mordet – som skedde på öppen plats – hade gripits vid lunchtid på måndagen. Polisen har fått förstärkning i utredningen och dörrknackning i området har inletts.

• Lokaltidningen Barometern (moderat) kommenterar i en ledarartikel händelserna under rubriken ”Ännu en mörk dag för Kalmar”:
” Unga människor med ett helt liv av möjligheter framför sig, med allt vad det kan innebära av studier, självupptäckande, yrkeskarriär och familjebildning, får sina liv förstörda och i värsta fall avslutade innan de ens har hunnit börja ordentligt – på grund av de hänsynslösa kriminella gängen som fångar upp dem med sina tentakler tidigt i livet.”

Ledarskribenten Thomas Hermansson skriver att det behövs såväl rättvisa påföljder för våldsverkare som sociala insatser för att förhindra att personer hamnar i kriminalitet: ”Preventiv och reaktiv brottsbekämpning går hand i hand”, skriver han.

Annonser