Folkomröstning om cannabis stoppas i Italien

ROM Italiens författningsdomstol stoppar planerna att folkomrösta om legalisera cannabisodling. Detta trots att initiativet samlat tillräckligt med röster för att väcka frågan.


Cannabisvänner hade samlat 630 000 underskrifter – långt över vad som behövs – för att låta befolkningen ta ställning till att tillåta odling av fyra cannabisplantor för personligt bruk. Idag är mindre innehav avkriminaliserat och användning i medicinskt syfte tillåten.

Förslaget innehöll även mildare sanktioner mot andra cannabisrelaterade brott för att lätta på trycket i italienska överfulla fängelser och låta polisen fokusera på annat. Även fler arbetstillfällen och ökade skatteintäkter har framförts som argument.

Men i ett utslag i onsdags kom författningsdomarna fram till att blockera omröstningen då en sådan lag skulle kunna tvinga landet att bryta mot internationella skyldigheter att förhindra narkotikahandel.
(Det skulle bl. a kunna krocka med FN:s narkotikakonventioner och EU:s Schengenavtal som uppmanar medlemsländer att ”förebygga och straffa olaglig handel med narkotika”.)

Domstolens ordförande Giuliano Amato sa att omröstningen även skulle omfattat annan narkotika som ses som ”hard drugs”, och inte kan liberaliseras, rapporterar Reuters.
– Detta är tillräckligt för att få oss att bryta mot flera internationella förpliktelser, sa Amato på en presskonferens.
Italienska författningsdomstolen nekade i samma veva även en begäran att folkomrösta om rätt till dödshjälp, som samlat över 750 000 namn.

Kampanjen för lätta på cannabisregler är besvikna och Benedetto Della Vedova i Centrumpartiet menar att domstolen ”berövat Italien en offentlig debatt och en valprocess för reformer om frihet och ansvar”, enligt Euronews. Parlamentarikern Riccardo Magi, som förespråkat en folkomröstning, ser domstolens beslut ”som ett fruktansvärt slag mot demokratin”.

Domutslaget är ett bakslag för de som hoppats på mer liberaliserad narkotikapolitik i Europa. Malta beslutade nyligen att avkriminalisera mindre innehav av narkotika och tillåta odling av fyra cannabisplantor i bostaden. Tysklands nya regering har planer på att legalisera drogen för nöjesbruk och att den ska få säljas i licensierade butiker.

Annonser