Tolv döms i stor penningtvättshärva

Tolv personer döms – elva av dem till fängelse – av Stockholms tingsrätt för inblandning i omfattande penningtvätt och narkotikabrott i Stockholm. Ett växlingskontor på Södermalm har varit bas och tvättat över 200 miljoner kronor åt 16 kriminella nätverk.


Fyra av de som i fredags dömdes har arbetat på växlingskontoret World Exchange Stockholm nära Mariatorget. Kontorschefen döms för flera grova penningtvättbrott, bokföringsbrott och grovt narkotikabrott till åtta år och nio månaders fängelse.
Tre av de dömda får också näringsförbud och företaget ska betala tio miljoner kronor i företagsbot.

– Personerna vid växlingskontoret döms för ytterst omfattande och syste­matisk penningtvätt. Brotten har avsett mycket höga värden och inneburit att växlingskontoret i praktiken fungerat som bank för kriminella nätverk och andra verksamma inom narkotika­handel. Brottsligheten är därför så allvarlig att långa fängelsestraff dömts ut, säger rådmannen Erland Koch i en kommentar.

Övriga åtta anses ha kopplingar till kriminella nätverk som använt växlingskontoret för att tvätta pengar från bland annat gängens omfattande narkotikahandel. En person som hade ett depåkonto döms till 8, 5 års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling av cirka 105 kilo amfetamin och grova penningbrott om drygt 38 miljoner kronor.

Polisen har länge spanat mot växlingskontoret och filmat kända gängkriminella som gått in och ut där. Men bevisning från avkrypterade Encro-chattar, via fransk polis, som visat de misstänktas kommunikation har också vägt tungt.

När polisen till slut gjorde husrannsakan mot kontoret så hittades cirka 15 miljoner kronor i kontanter i dolda utrymmen, bland annat i påsar i taket försedda med handskrivna lappar med smeknamn på gängmedlemmar.

Fler av domarna kommer troligen att överklagas.

Annonser