Rekordhög narkotikadöd i British Columbia

VANCOUVER Över 2 200 personer avled 2021 i narkotikaöverdoser i kanadensiska provinsen British Columbia, (+26 procent jämfört med året före). Det högsta antal som någonsin registrerats i provinsen – som driver en mycket liberal strategi – och kämpar mot bl. a livsfarliga fentanyler, enligt ny rättsmedicinsk rapport.

– Jag är så ledsen för era förluster, sa provinsens chefsrättsläkare Lisa LaPointe vid en presskonferens i onsdag och vände sig till de anhöriga till de totalt 2 224 personer som avled ifjol av överdoser.

British Columbia har länge brottats med stora drogproblem och har en av de högsta dödlighet av narkotika i hela västvärlden. Trots allt mer skadelindrande insatser och ”säker tillgång” till narkotikaklassade mediciner till beroende, så har dödstalen och misären fortsatt öka.

Fjolåret blev det dödligaste som registrerats i provinsens rättsmedicinsk data, som är preliminär. 26 procent fler än år 2020 före, då 1 765 personer avled. BC Coroners Service siffror som presenterades i dagarna visar även att november och december hade de högsta antalet dödsfall av illegala droger med 210 respektive 215 döda.
Det vill säga sju dödsfall per dag i provinsen med drygt fem miljoner invånare. Totalt avled ifjol i British Columbia 43 dödsfall per 100 000 invånare, enligt statistiken.

BC:s chefsrättsläkare Lisa LaPointe. Skärmdump via CBC News

– Lidandet som sker i vår provins är ibland outhärdlig, sa chefscoronern LaPointe i sitt uttalande, enligt CBC News.

Hon efterlyser tillsammans med akademiker, hälsoexperter och andra ytterligare skadelindrande insatser och utbyggd behandling i provinsen för att försöka bryta utvecklingen. BC-politiker har ansökt hos federala regeringen om att få avkriminalisera mindre mängder av alla olagliga droger för personligt bruk, men har inte ännu fått klartecken.

Av fjolårets dödsfall i BC så hade 83 procent syntetiska opioiden fentanyl i kroppen, och nya analogen karfentanil upptäcktes hos 187 döda. Andra substanser som hittats i rättsmedicinernas analys är bl. a kokain, metamfetamin, heroin, MDMA, bensodiazepiner och blandmissbruk med alkohol.

78 procent män av de som avled i överdoser ifjol i BC, men andelen kvinnor har ökat senare tid. Högst andel dödsfall av illegala droger hade Fraser och Vancouver, enligt rapporten som understryker att inga dödsfall har rapporterat från provinsens många konsumtionsrum där missbrukare kan inta droger under medicinsk övervakning.

I Vancouver finns många hemlösa som lever direkt på gatan och där drogerna flödar. Till staden kommer också personer från andra provinser som hamnar på gatan och i missbruk. Staffan Hübinette, förebyggare och författare som besökt British Columbia, menar att provinsen har en ”helvetisk cocktail” av sociala och drogrelaterade problem.

• I en analys om narkotikaläget i BC skriver han i Drugnews: Narkotikapolitik är komplex, ingen modell är perfekt. Målet torde vara detsamma, att förebygga och begränsa risker, skadeverkningar och dödsfall av narkotikaanvändning. Frågan är bara hur”.

 

Graf ur rapporten från BC Coroners Service

Annonser