”Fler afghanska bönder odlar opium”

KABUL Mer opiumvallmo kommer odlas i år av bönder i Afghanistan, uppger experter för Sveriges Radio. Landet stod redan år 2020 för 85 procent av den globala produktionen av opium, enligt FN.

FN-rapport om narkotikaläget i Afghanistan

Enligt en FN-rapport i november ifjol så stod Afghanistan för merparten av världens opiumproduktion och stod för runt 80 procent av droger till opioid-användare globalt. Och 2021 års opiumskörd som blev klar i juli blev över 6000 ton, vilket potentiellt kan omvandlas till 320 ton rent heroin, och var femte året i rad med historiskt hög opiumproduktion, enligt UNODC-dokumentet (pdf-fil).

Nu varnar experter för att fler afghanska bönder väljer att odla opium.
– Mer opiumvallmo kommer att planteras i år, säger Andrew Cunningham på EU:s narkotikamyndighet EMCDDA till SR.

Bidragande orsaker till det säger han är att priset har höjts och talibanerna förbjudet viss drogframställan, vilket än mer höjer priset. Detta i ett läge när osäkerheten är stor i landet efter talibanerna tog över makten ifjol och den ekonomiska krisen drabbar de fattiga hårt.

Afghanistan har även alltmer blivit en producent av cannabis och metamfetamin. Efedra är en örtväxt som en substans utvinns ur som används vid metamfetamin. Experter oroas nu över att billigare afghanska metamfetamin ska komma in på den europeiska drogmarknaden.

Även många afghaner hamnar i drogmissbruk. Inte bara män utan även kvinnor. Talibanerna vill inte att missbruk ska synas i samhället, utan samlar ihop många beroende som sätts i fängelse eller skickas till institutioner.
Ekot har talat en av dem, en 42-årig kvinna i Kabul som har fem barn.

Annonser