Dadgostar (V): ”Stäng knarkkranen”

Vänsterns Nooshi Dadgostar sa i TV4:s partiledardebatt att gängkriminaliteten till stor del beror på narkotikahandeln. ”Vi måste stänga av knarkkranen”, hon anser att andra partiledare inte vågar ta det på allvar.


Partiledardebatten i måndags kväll var uppdelad i klimatet och gängkriminaliteten, flera ”oneliners” förekom då inläggen var begränsade till 30 sekunder. Gängdebatten fortsätter vara het inför valet, så länge som dödsskjutningar (åtta döda redan i år) och sprängningar fortsätter vara så många. Nyrekryteringen av unga till gängen har fortsatt när fler grips och döms.

Statsminister Magdalena Andersson (S) angreps i debatten för att göra för lite, även om hon underströk att över 60 straff höjts senare år ”och fler skärpningsförslag är på väg”.

Partiledaredebatt. Skärmdump TV4

Men Ebba Busch (KD) tyckte att statsministern ”duckar i frågan”. Det ansåg även Ulf Kristersson (M) och Åkesson (SD). Högeroppositionen kräver fler verktyg för att möta gängbrotten, såsom i Danmark: t ex dubbla straff för gängmedlemmar, inrätta visitationszoner i utsatta områden och tillåta anonyma vittnen.

Vänsterledaren ansåg att övriga partiledare inte tar kopplingen mellan narkotikahandel och dödsskjutningar på allvar.
– Varken Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson kommer åt grundproblemet. Vi måste stänga knarkkranen. Att vi har utsatta områden och att det begås brott beror på att någon köper narkotika i innerstan för mycket pengar, sa Nooshi Dadgostar.

Något hon flera gånger senaste året sagt i olika debatter och intervjuer, samtidigt som hon betonar bl a skolans roll som skyddsfaktor för att inte bli kriminell.

Till Aftonbladet sa hon efter TV4-debatten om de övriga partiledarna:
– Det är ett hyckleri från den politiska eliten att man inte ser att det handlar om pengar. Gängen krigar om pengar som kommer från innerstäderna – och många fler platser. Bara i Stockholms innerstad köps det narkotika för 30 miljoner i veckan, man måste strypa den pengatillförseln. Dom måste ju sluta dra linor på Stureplan helt enkelt – det är det som leder till att någon blir skjuten i en förort.

 

Partiledarna för M, KD och L ställde sig frågande till Dadgostars konklusion.
– Nooshi fokuserar enögt på knarkhandel och missar den brottslighet som går ut på att förnedra brottsoffer, sa KD-ledaren Ebba Busch.

Nyamko Sabuni (L) tyckte att Vänsterledarens slutsatser bara var ”struntprat” och att narkotikahandel redan är ”ett av de brott som svensk polis prioriterar mest”.

Vänsterpartiet är enda riksdagsparti som vill avkriminalisera själva narkotikabruket, vilket kan krocka lite med Dadgostars många utspel om drogköpen som drivkraft för gängbrott. I partiets valplattform 2022 (pdf-fil) ses ”kriminalitet som just ett samhällsproblem, inte något som händer på vissa platser”. Och ”tullens och polisens resurser måste öka för att komma åt de pengar som driver narkotikahandeln”.
På partiets kongress nyligen inkom enskild motion om att legalisera cannabis för nöjesbruk inom ramen för statligt monopol, men som avslogs på partistyrelsens uppmaning.

Annonser