Rattfull dömd för kört fyra meter

En lastbilsförare har dömts för grovt rattfylleri till en månads fängelse av Växjö tingsrätt. Detta efter att inför polis kört fyra meter med fordonet med hög promillehalt i blodet. /Polisen återupptar slumpvisa nykterhetskontroller efter stopp under pandemin.

Det var i oktober som polis fick larm från vittnen om att föraren i en utlandsregistrerad lastbil körde ”fruktansvärt” vingligt på riksväg 23, utanför Växjö.

När patrullen fann lastbilen på en parkering, så ställde de sig bakom fordonet. I förarhytten upptäckte de en halvdrucken flaska whisky och prov visade att förare hade 1,95 promille alkohol i blodet, rapporterar Smålandsposten och TT.

Lastbilsföraren hävdade dock att han druckit alkoholen efter att stannat fordonet, s k ”eftersupning”. Något tingsrätten i sin dom inte kan utesluta. Men eftersom föraren kört fram lite för att polisbilen skulle få rum, så finner domstolen att han kört fyra meter i berusat tillstånd. Och han döms nu till en månads fängelse.

FLER KONTROLLER IGEN/ Efter att polisen under covidpandemin bara gjort utandningskontroller vid misstanke om rattfylleri, för att minska risk för smittspridning, så återupptas från oktober de slumpvisa nykterhetskontrollerna stegvis.

Årets nio första månader gjorde polisen bara 77 000 utandningsprov, enligt preliminär polisstatistik. Ifjol gjordes 334 400 kontroller och år 2019 hela 989 700 nykterhetskontroller av förare.

De återupptagna kontrollerna som välkomnas av Motorförarnas helnykterhetsförbund:
– Rattfylleri är ett spaningsbrott,
som är beroende av att polisen gör kontroller, säger förbundets trafiksäkerhetschef Lars Olov Sjöström i en kommentar.
50 till 70 personer avlider årligen på grund av alkohol och andra droger i trafiken, enligt MHF

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser