Bärbar röntgen nytt tullverktyg mot smuggling

Tullen hoppas att nya bärbara handröntgen-apparater ska effektivisera gränskontroll och kampen mot narkotika. De sparar tid som kan nyttjas till att göra fler kontroller och beslag.

De är betydligt lättare och smidigare än de stora röntgenmaskiner som idag används där ibland hela bilar och lastbilar måste köra igenom.

I ett halvt år har Tullverket testat tre ”backscatters” i Malmö och Stockholm. Första gången de användes på Öresundsbron så upptäcktes gömd narkotika i en kartong, utan att den först behövde öppnas eller lastas av från lastbilen.

– Istället för att skruva isär fordon kan vi snabbt se om det finns något gömt inuti. En kontroll som tidigare tog trettio minuter tar nu endast trettio sekunder, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef på Tullverket i södra Sverige, i en kommentar.

NY HANDBUREN RÖNTGEN underlättar fordonskontroll. Foto: Tullverket

Nu ska fler handröntgen-apparater köpas in för att i december finnas på 15 platser runt landet. Varje enhet är dyr, cirka en halv miljon kronor, men är värt det enligt tullen.
– Även om kostnaden för en backscatter är hög så räknar vi med att snabbt tjäna in den kostnaden genom snabbare och effektivare kontroller. Kan vi stoppa mer narkotika och vapen från att komma ut på gatorna så är det en stor vinst för samhället, säger Oscar Lindvall.

Hittills har kontroller ofta varit tidskrävande, exempelvis söka av reservdäck, tak, dörrar, stötfångare och krockkuddar på bilar – ställen där tullen ofta hittar droger. Röntgenstrålningen som backscattern skickar iväg studsar tillbaka och ger en bild på apparaten.

Annonser