Spanien: nej till legalisera cannabis

MADRID Ett förslag att tillåta nöjesbruk av cannabis har röstats ner med stor majoritet av spanska parlamentet. Frågan kan dock återkomma igen.


Det var vänsterpartiet Mas País som motionerat om att drogen ska legaliseras för rekreationellt användning. Bland annat med motivering att det ”behöver regleras vad som redan är normalt på gatan”. Även mindre brott och hälsoproblem, mer jobb och skatteintäkter var argument från dess ledare Inigo Errejon.
Förslaget stöddes även av katalanska ERC och vänsterrörelsen Unidas Podemos, som är koalitionspartner med socialistpartiet PSOE, i minoritetsregeringen, och några mindre partier.

Men det styrande PSOE gick lite oväntat ihop med högerpartierna Partido Popular och Vox och förkastade legaliseringsförslaget, som föll i tisdagens omröstning med 70 för, 263 emot och nio som avstod, rapporterar tidningen El País.

Därmed gick PSOE emot sin koalitionspartner och även andra allierade i parlamentet, som stött minoritetsregeringen i andra frågor, exempelvis budgeten. ”Det här är inte en fråga om höger eller vänster, det är en fråga om folkhälsa”, sa PSOE:s Daniel Vicente i debatten.

Enligt Podemos så kommer frågan om legalisering av cannabis att debatteras igen i parlamentet, då två liknande förslag är på väg. En motion om att tillåta cannabis för medicinskt bruk, särskilt smärtlindring, behandlas sedan tidigare i senaten (kongressens överhus), något som även har stort stöd hos befolkningen visar enkäter.

Cannabis. Foto: Martijn /CC BY 3.0

Drogen cannabis är vanlig i Spanien, exempelvis i Madrid, Malaga och Barcelona – i Katalonien var sociala cannabisklubbar och odling en period tillåtna till följd av en juridisk lucka. Bruk, innehav och försäljning på allmänna platser och barer är förbjudet idag i landet, medan bruk avkriminaliserat på i hem och privata ställen.
Omkring tre miljoner spanjorer beräknas regelbundet nyttja cannabis, nära en tredjedel dagligen, enligt Diario Sur. Nära var femte ung spanjor 15 – 34 år har använt cannabis senaste året (19,1 procent), enligt EMCDDA:s årsrapport 2021.

Stora mängder hasch smugglas från Marocko via Iberiska halvön till Europa. I turistområden på spanska sydkusten har flera kriminella nätverk baserat sig, bland annat från Sverige, som slåss om drogmarknaden.

Annonser